X

Reglementarile Oficiale de ULTIM MOMENT ale Ministrului Sanatatii cu Masuri Critice pentru Romania

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat emiterea unui ordin prin care se stabilesc o serie de noi reguli clare in ceea ce priveste modalitatea de asigurare tehnica si exploatare a mijloacelor de interventie aflate in dotarea serviciilor de ambulanta judetene, precum si a Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

Ministrul Sanatatii spune ca noile reglementari, incluse intr-o anexa care face parte integranta dintr-un ordin pregatit pentru adoptare, urmareste mentinerea operativitatii vehiculelor si echipamentelor utilizate in misiunile de urgenta, prin aplicarea unei abordari unitare asupra tuturor activitatilor implicate in administrarea acestora.

Conform prevederilor, managerii generali ai serviciilor publice de ambulanta sunt direct raspunzatori de intelegerea, implementarea si respectarea masurilor introduse, astfel incat fiecare categorie de personal tehnic sa cunoasca si sa aplice regulile corespunzatoare. Structurile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii, alaturi de serviciile judetene si de Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, vor pune in practica aceste dispozitii.

Ministrul Sanatatii mentioneaza ca asigurarea tehnica presupune planificarea si executarea unor activitati coordonate, astfel incat ambulantele sa ramana in permanenta intr-o stare optima de functionare. Aceste masuri acopera mai multe aspecte importante.

Managementul activitatii tehnice este responsabilitatea directorului tehnic, care coordoneaza si supravegheaza toate actiunile specifice, asigurand, in acelasi timp, colaborarea cu alte compartimente si supravegherea personalului care utilizeaza vehiculele.

Pregatirea continua a personalului are rolul de a le oferi oamenilor implicati in operarea si intretinerea ambulantelor cunostintele necesare legate de constructia, functionarea si caracteristicile tehnice ale mijloacelor de interventie, precum si insusirea regulilor de exploatare si mentenanta, pentru a preveni defectiunile si a interveni prompt atunci cand acestea apar.

Ministrul Sanatatii sustine tot in cadrul acestei reglementari este tratata si dotarea cu mijloace de interventie, prin instituirea unor proceduri specifice de achizitie, contractare, aprovizionare si receptie a vehiculelor si echipamentelor, dar si prin analiza ofertelor de achizitie sau a propunerilor de donatii ori sponsorizari.

Aceasta abordare are rolul de a asigura acoperirea permanenta a nevoilor operationale si administrative, facilitand introducerea prompta in exploatare a noilor mijloace de interventie. In exploatarea vehiculelor sunt incluse masuri privind inmatricularea, planificarea, folosirea in siguranta, prevenirea accidentelor rutiere si efectuarea intretinerii periodice, astfel incat ambulantele sa fie disponibile oricand este nevoie.

In cazul in care apar defectiuni sau vehiculele sufera daune in urma unor accidente, repararea si mentenanta tehnica se vor realiza rapid, in vederea restabilirii parametrilor tehnici initiali si mentinerii gradului de operativitate.

Aprovizionarea cu materiale tehnice se bazeaza pe stabilirea unui necesar clar, derularea procedurilor de achizitie, depozitarea si distribuirea eficienta a resurselor, cu scopul de a preintampina orice intreruperi generate de lipsa pieselor de schimb sau a consumabilelor.

Ministrul Sanatatii sustine ca, daca mijloacele de interventie nu mai pot fi folosite in conditii optime, scoaterea lor din functiune urmeaza proceduri speciale, care pot include transmiterea fara plata catre alte institutii publice, valorificarea prin licitatii, predarea catre operatori specializati in reciclare, casarea si radierea din circulatie, toate aceste etape fiind realizate cu respectarea legislatiei in vigoare.

Prin adoptarea acestui ordin, ministrul Alexandru Rafila si Ministerul Sanatatii doresc sa sporeasca eficienta si siguranta serviciilor de ambulanta, atat pentru pacientii care necesita ingrijire medicala de urgenta, cat si pentru echipajele implicate in interventii.

Reglementarile introduse asigura astfel mentinerea unui grad inalt de operativitate, o administrare mai buna a resurselor si o capacitate crescuta de a raspunde prompt nevoilor comunitatilor, in conformitate cu misiunea fundamentala a sistemului de urgenta.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...