Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a facut o serie de declaratii optimiste cu privire la situatia sectorului energetic din Romania, subliniind importanta productiei eoliene crescute din ultimele zile si planurile ambitioase pentru perioada urmatoare.
Sebastian Burduja afirma ca productia eoliana a depasit 2500 MW de energie activa in ultimele zile, ceea ce a permis Romaniei sa isi acopere consumul intern si sa exporte intre 1000 si 2000 MW in functie de intervalul orar. In plus, centralele pe carbune, cele pe gaz si hidrocentralele au functionat la o capacitate redusa pentru a consolida rezervele de lignit, stocurile de gaze si apa din lacurile de acumulare.
De asemenea, Burduja a anuntat organizarea unui Comandament Energetic vineri, cu scopul de a pregati sectorul pentru lunile urmatoare. In ianuarie-februarie, productia in hidrocentrale va creste, pentru ca lacurile de acumulare sa ajunga in primavara cu un nivel scazut, ceea ce va permite umplerea lor in perioada cu precipitatii mai ridicate si topirea zapezilor.
Ministrul a adus in atentie si rolul esential al Dispecerului Energetic National si al echipei Transelectrica in mentinerea echilibrului sistemului. In context, a mentionat recenta decorare a doi specialisti, Dragos Ivan si Mihai Cremenescu, de catre Presedintele Romaniei, subliniind contributia lor la functionarea optima a intregului sistem.
Sebastian Burduja a subliniat faptul ca Romania se afla in plin avant investitional in domeniul energetic, multumita celor aproape 14 miliarde de euro fonduri nerambursabile atrase de la inceputul mandatului sau, si ca fiecare MW nou pus in functiune va contribui la reducerea facturilor pentru populatie si companii. Pana la finalul anului 2024, au fost deja instalate noi capacitati de productie insumand aproximativ 1200 MW, mai mult decat in ultimul deceniu.
Privind catre viitor, ministrul a precizat ca revolutia energetica a tarii a inceput deja, iar 2025 va fi un an si mai bun din punct de vedere al productiei de energie, tendinta ce va continua si in anii urmatori. Orizontul anului 2032, cu finalizarea a peste 2200 MW in noi centrale nuclearo-electrice si intre 3000 si 7000 MW in centralele eoliene din Marea Neagra, va aduce Romaniei independenta energetica deplina si un rol dominant pe piata regionala. Prin aceste investitii masive, tara isi va tripla capacitatea de productie si nu va mai depinde de importuri, ci dimpotriva, alte state se vor baza pe exporturile romanesti.
Incheindu-si declaratiile optimiste, Sebastian Burduja a evidentiat atuurile Romaniei – specialisti de top, resurse naturale deosebite si determinarea de a construi “Romania Viitorului”.