La sfarsitul lunii decembrie, soarele a oferit un spectacol cosmic impresionant, marcand Craciunul cu o serie de eruptii solare de clasa M. In doar cateva ore, pe 25 decembrie, soarele a declansat patru eruptii in mai putin de trei ore, cea mai puternica atingand un nivel de M7.3. Aceasta eruptie spectaculoasa a avut loc in regiunea petei solare AR3938 la ora 22:15 EST (0315 GMT pe 26 decembrie).
Eruptiile solare sunt clasificate pe o scara cu patru niveluri, de la clasa C, cea mai slaba, pana la clasa X, cea mai puternica. Clasa M, care include eruptiile recente, este a doua ca intensitate, fiind capabila sa provoace perturbari moderate ale comunicatiilor radio si efecte spectaculoase in atmosfera terestra.
Seria de eruptii solare din 25 decembrie a fost declansata de trei regiuni active ale soarelui: AR3938, AR3933 si AR3936. Fenomenul a fost surprins in imagini spectaculoase de catre Solar Ultraviolet Imager (SUVI) aflat pe satelitul GOES-16 al Administratiei Nationale a Oceanelor si Atmosfericei (NOAA). Filmarile arata un joc fascinant de lumini, asemanator sclipirilor unui pom de Craciun.
Eruptiile Solare Detectate de Craciun, ce Impact vor Avea Asupra Pamantului
Eruptiile din aceasta perioada au fost clasificate drept “eruptii solare simpatice”, un fenomen rar in care exploziile solare din regiuni diferite sunt interconectate prin campuri magnetice invizibile. Aceste legaturi magnetice permit eruptiilor sa se declanseze simultan, chiar daca petele solare sunt la distante semnificative una de alta.
O intrebare frecventa in cazul unor astfel de evenimente cosmice este daca acestea vor avea un impact asupra Pamantului. Meteorologii de la Centrul de Predictie a Vremii Spatiale (SWPC) al NOAA au anuntat ca ejecția de masa coronala (CME) rezultata din eruptia M7.3 pare sa ocoleasca Pamantul, trecand pe langa planeta noastra spre nord. Totusi, o eruptie viitoare ar putea produce o CME suficient de puternica pentru a genera aurore spectaculoase, oferind un “cadou” cosmic inainte de Anul Nou.
Oamenii de stiinta se asteapta ca soarele sa ramana activ pana la sfarsitul anului, iar regiunile active sa continue sa produca eruptii. Chiar si o singura eruptie puternica ar putea schimba traiectoria unei CME, oferind o sansa unica de a observa aurore spectaculoase pe cerul noptii.
Astfel, spectacolul cosmic oferit de soare in perioada sarbatorilor de iarna ne aminteste de fortele impresionante care modeleaza Universul din care facem parte.
This post was last modified on dec. 28, 2024, 1:54 PM 13:54