Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, are incluse intr-o noua Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei un set de masuri dure care urmeaza sa intre in vigoare in anul 2025 si care vizeaza in principal pensiile de serviciu, sistemul public de pensii, asigurarile de sanatate si valoarea indicatorului social de referinta pentru somaj.
Simona Bucura-Oprescu a lucrat la elaborarea acestei Ordonante de Urgenta, iar confirm informatiilor oficiale incluse in cadrul textului legislativ, aceste dispozitii se vor aplica prin derogare de la normele legale aflate in vigoare, avand ca scop mentinerea echilibrului bugetar.
Potrivit Ordonantei de Urgenta, in 2025 pensiile de serviciu nu se vor actualiza cu rata medie anuala a inflatiei, masura bazata pe exceptiile de la prevederile art. 213 alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de la prevederile art. V din Legea nr. 282/2023 din 19 octombrie 2023, care modifica acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Aceasta restrictionare se aplica si categoriilor profesionale care includ judecatori, procurori, grefieri si alte functii de specialitate din instantele judecatoresti, parchetele de pe langa acestea si Institutul National de Expertize Criminalistice.
Simona Bucura-Oprescu va trebui sa puna in aplicare o masura in anul 2025 care nu va creste cu rata inflatiei nici indemnizatiile pentru limita de varsta ale deputatilor si senatorilor prevazute de Legea nr. 96/2006, republicata si modificata ulterior.
Masuri similare se aplica si personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila romana, in baza unei derogari de la art. 42^5 din Legea nr. 223/2007, si functionarilor publici parlamentari, conform exceptiilor de la alin. (5) al art. 73^1 din Legea nr. 7/2006.
Sunt vizati totodata membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei, ale caror pensii de serviciu si pensii de urmas, stabilite potrivit Legii nr. 216/2015, cu completarile ulterioare, nu vor fi ajustate in 2025. In aceeasi categorie se incadreaza si personalul care beneficiaza de pensii de serviciu in baza Legii nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, republicata, la care se adauga si pensiile militare de stat prevazute de Legea nr. 223/2015, care nu vor fi indexate cu inflatia.
Simona Bucura-Oprescu va trebui sa aplice si in sistemul public de pensii reglementat de Legea nr. 360/2023, o prevedere conform careia valoarea punctului de referinta este mentinuta la 81 de lei in 2025, iar prevederile alin. (3)-(5) si alin. (7)-(8) ale art. 84 urmeaza sa se aplice abia incepand cu anul 2026.
Conform art. XIX, exista o derogare si in privinta art. 33^2 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Astfel, valoarea indicatorului social de referinta din 2025 va ramane la nivelul lunii noiembrie 2024, masura cu posibile efecte asupra prestatiilor de protectie sociala.
Simona Bucura-Oprescu va trebui sa apuna in aplicare aceste masuri, desi nepopulare in anumite medii, ele sunt adoptate in ideea mentinerii unui cadru bugetar stabil si a sustenabilitatii economice pe termen lung, insistand asupra caracterului lor temporar si precizand ca vor fi reexaminate in functie de evolutia indicatorilor macroeconomici.
Incepand cu 2026, se vor putea opera modificari pe baza ratei medii anuale a inflatiei si a altor factori relevanti, daca situatia economica o va permite. Cu toate acestea, vocile critice din diverse domenii profesionale si sindicale atrag atentia asupra impactului potential al neindexarii pensiilor de serviciu si al mentinerii la nivelul anterior in diferite sectoare.