O serie de furtuni uriase au fost recent observate in Centura Ecuatoriala de Sud (SEB) a planetei Jupiter, iar specialistii cred ca acestea ar putea declansa schimbari dramatice in aspectul centurii ruginii caracteristice gigantului gazos. Imaginile uimitoare surprinse de astrofotograful Michael Karrer au scos la iveala detalii impresionante ale acestor fenomene atmosferice.
Noile imagini, realizate pe 30 noiembrie cu ajutorul unui telescop Celestron de 8 inchi, arata doua furtuni albe gigantice care se invart in SEB, o banda de nori intunecati ce inconjoara Jupiter. Aceste furtuni, descrise de John Rogers, un astronom de la Asociatia Astronomica Britanica, sunt primele de acest gen observate din 2016-2017.
Furtunile sunt situate la o adancime de aproximativ 100 de kilometri sub suprafata norilor si au o dimensiune suficienta pentru a inghiti Pamantul. Totusi, specialistii sustin ca aceste fenomene atmosferice nu vor rezista mult timp, precum celebra Mare Pata Rosie. Pe masura ce furtunile se destrama, norii palizi se amesteca cu restul atmosferei, diluand nuantele ruginii ale centurii SEB.
Noile Furtuni URIASE de pe Planeta Jupiter, care au Uluit Oamenii de Stiinta
Aceasta diluare a mai fost observata in trecut. De exemplu, intre 1973 si 1991, SEB a devenit atat de estompata incat parea sa fi disparut complet, situatie repetata pentru scurt timp in 2010. Cu toate acestea, ramane neclar daca noile furtuni vor avea un impact similar de amploare.
John Rogers a explicat ca deja se pot observa urme subtiri de nori albi care se formeaza in spatele furtunilor, semn ca schimbarea de culoare a inceput. Acest proces ar putea modifica drastic aspectul SEB, transformand centura maro-rosiatica intr-o regiune mult mai palida.
Un alt fenomen interesant asociat acestor furtuni sunt fulgerele verzi masive, specifice atmosferei joviene. Spre deosebire de fulgerele albastre de pe Pamant, cele de pe Jupiter capata o nuanta verde din cauza amoniacului atmosferic, conform NASA.
Jupiter se afla recent la opozitie, cel mai apropiat punct fata de Pamant, oferind o ocazie unica pentru astronomii amatori si fotografi. In aceasta perioada, planeta a fost vizibila cu ochiul liber si va continua sa fie o tinta impresionanta pe cer in urmatoarele saptamani.
Aceasta activitate atmosferica intensa subliniaza complexitatea fenomenelor de pe Jupiter, facandu-l una dintre cele mai fascinante lumi din sistemul nostru solar.