Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunta oficial ca la finalul unui an marcat de realizari spectaculoase in sectorul energetic, Romania se afla la inceputul unei transformari majore, numite de el drept, „Revolutia Energetica”. Intr-un editorial recent, acesta a subliniat realizarile din 2024, planurile pentru 2025 si provocarile cu care se confrunta sistemul energetic national.
Sebastian Burduja afirma ca de la preluarea mandatului in iunie 2023, Burduja a identificat solutia dezvoltarii sectorului energetic in trei cuvinte: „investitii, investitii, investitii”. Ministrul a anuntat atragerea a 14 miliarde de euro din fonduri nerambursabile, directionate in principal catre cresterea capacitatii de productie.
In 2024, Sistemul Energetic National a fost intarit cu aproape 1200 MW de capacitati noi, depasind totalul realizat intre 2020 si 2024. Proiecte majore precum retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda si dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 vor adauga 1400 MW, iar programul Neptun Deep va dubla productia de gaze naturale din 2027. In paralel, sectorul energiei verzi continua sa se extinda, cu 1500 MW programati pentru 2024 si 3500 MW pentru 2025.
Una dintre cele mai mari provocari identificate de Burduja este flexibilitatea sistemului energetic, afectata de inchiderea unor capacitati pe carbune si gaze, dar si de dependenta tot mai mare de conditiile meteorologice. Ministrul a subliniat ca, de la preluarea mandatului sau, nu a inchis niciun MW de capacitate energetica si ca solutiile vin prin investitii in tehnologii moderne de stocare a energiei.
Sebastian Burduja a declarat ca Romania are potentialul de a deveni un actor-cheie in cadrul celei de-a cincea revolutii industriale europene, datorita proiectelor energetice majore. Modernizarea CET-urilor din marile orase si noile investitii finantate prin mecanismul Contractelor pentru Diferenta sunt pasi importanti in aceasta directie.
Ministrul Energiei a reafirmat obiectivul clar al tuturor acestor eforturi: furnizarea unei energii sigure, ieftine si curate, care sa asigure independenta energetica a Romaniei. „Impotriva dezinformarii toxice, cea mai buna arma sunt faptele”, a concluzionat Burduja, subliniind importanta transparentei si a rezultatelor concrete.
Romania face astfel pasi decisivi spre un viitor energetic mai sustenabil si mai sigur, cu ambitia de a deveni un lider regional si european in acest domeniu crucial.