Ministrul Finantelor, Tánczos Barna, ofera o serie de explicatii extrem de importante cu privire la Ordonanta de Urgenta cu ajustari multisectoriale menite sa garanteze, inainte de orice altceva, plata drepturilor la care sunt indreptatiti cetatenii romani care lucreaza in sistemul public sau sunt conectati la acesta, conform nivelului stabilit pentru luna noiembrie 2024.
Ministrul Finantelor aduce in atentia a milioane de romani ca scopul esential este sa se prevena orice derapaj bugetar si sa ne asiguram ca toate angajamentele Executivului aferente anului 2024 vor putea fi onorate integral pana la finalul lui 2025.
Pentru a atinge acest obiectiv major, vom opera prin bugetul de stat si prin incadrarea indicatorilor macroeconomici in limitele convenite cu Comisia Europeana, respectand totodata parcursul de redresare asumat de tara noastra pentru urmatorii sapte ani.
In aceasta directie, au fost detaliate economiile prevazute in diverse domenii, incepand de la lipsa indexarii salariilor si pensiilor, oprirea platilor pentru sporurile care depasesc limitele din 2024 si suprimarea unor cheltuieli la partidele politice, in Parlament sau in cazul demnitarilor si alesilor.
Ministrul Finantelor explica faptul ca, sunt, de fapt, trei masuri fiscale care necesita o explicatie limpede. In mod ideal, am fi putut organiza o dezbatere publica in prealabil, dar, din cauza imprejurarilor inclusiv formarea Guvernului chiar inainte sau imediat dupa Craciun si necesitatea de a aproba ordonanta inca din acest an.
Guvernul Romaniei a hotarat ca se majoreaza cota de impozitare a dividendelor de la 8% la 10% pentru cele distribuite, iar dividendele aferente anului 2025 vor fi platite in cursul lui 2025 sau in 2026, generand venituri bugetare in plus de aproximativ 1,4 miliarde de lei.
Conform PNRR si angajamentelor asumate fata de Comisia Europeana, incepand cu 2025 plafonul pentru microintreprinderi scade la 250.000 de euro (echivalent in lei), iar in 2026 va fi redus la 100.000 de euro. In plus, facilitatile fiscale pentru cei care obtin venituri din agricultura, constructii sau IT (programe de calculator) au fost eliminate, astfel incat persoanele din aceste domenii vor trece la regimul standard de impunere, similar cu al celorlalti contribuabili.
Ministrul Finantelor afirma ca, totusi, se mentine suma de 300 de lei din salariu ca venit neimpozabil, care se scade inainte de calculul impozitului pe venit. Chiar si cu aceste decizii, Romania ramane un stat stabil, bazandu-se in continuare pe relatiile consolidate din cadrul Uniunii Europene si NATO.
Desi este o perioada in care echilibrele bugetare trebuie ajustate, avem deja un plan aprobat de Bruxelles pentru sapte ani si parteneri de incredere care ne pot sustine in asigurarea stabilitatii si, in primul rand, in garantarea drepturilor deja dobandite de cetateni.
Consider ca asistam la o asezare corecta, dar hotarata, orientata impotriva supradimensionarii administrative si in directia unui stat suplu, focusat pe serviciile pentru cetateni. De asemenea, vom continua sa sprijinim proiectele publice de investitii. Din punctul meu de vedere, nu este acceptabila incadrarea in limitele deficitului bugetar prin sacrificarea acestor investitii.
In trecut, Romania a mai recurs la asemenea solutii, care au avut consecinte nedorite, uneori devastatoare. In prezent, pur si simplu nu ne mai putem permite sa privam economia de sprijinul fundamental care ii asigura capacitatea de a rezista si de a se dezvolta.