Ministrul Educatiei, Daniel David, a oferit in mod oficial o serie de explicatii cu privire la „OUG trenulet, celebra Ordonanta de Urgenta care a dat peste cap toata Romania in ultimele zile. Daniel David a subliniat ca, desi Romania se confrunta cu un deficit bugetar semnificativ, Guvernul Romaniei isi propune sa pastreze Educatia si Cercetarea in topul prioritatilor nationale.
Ministrul Educatiei afirma ca Romania porneste la inceput de an cu o „realitate dura” – un deficit bugetar foarte mare. „Indiferent de ce ne-am dori sau de ce credem, aceasta este situatia reala de la care incepem. Putem discuta motivele pentru care am ajuns aici, dar trebuie sa tinem cont ca, la acest moment, cresterea economica si stabilitatea financiara depind de reducerea deficitului”, a declarat Daniel David.
Guvernul Romaniei a optat pentru un set de masuri graduale, evitand decizii drastice care ar fi putut genera instabilitate sociala si economica. Cu toate acestea, o atentie deosebita trebuie acordata Educatiei si Cercetarii, domenii considerate prioritati nationale si reafirmate in discursul de investire a Guvernului. „Finantarea trebuie sa asigure atat o functionare adecvata, cat si o dezvoltare strategica a sistemului”, a spus ministrul.
In ceea ce priveste alocarea bugetara pentru 2025, Daniel David a mentionat ca sectorul educatie-cercetare va beneficia de un buget „usor mai mare” fata de anul precedent: „Ne vom putea concentra pe implementarea unor masuri din Programul de Guvernare, insa trebuie sa intelegem ca solidaritatea cu efortul general de reducere a deficitului ramane esentiala.”
Ministrul Educatiei si-a exprimat un optimism moderat, subliniind insa ca, fiind un domeniu prioritar, Educatia si Cercetarea nu ar trebui sa fie cel mai afectat sector in contextul ajustarii bugetare. „Daca Guvernul mentine directiile de dezvoltare trasate, iar deficitul se va diminua pe parcursul anului, atunci optimismul meu rezervat ar putea deveni unul mai pronuntat”, a precizat ministrul.
Daniel David a adaugat ca personalul din sistemul de invatamant si de cercetare are dreptul sa solicite respectarea recenta a obligatiilor asumate de autoritati, mai ales dupa incheierea grevei din sistem si adoptarea noilor legi ale Educatiei. In acelasi timp, Guvernul este nevoit sa gaseasca solutii pentru reducerea deficitului bugetar, fara a sacrifica planurile pe termen lung din Educatie si Cercetare.
„Sistemul trebuie sa functioneze si sa se dezvolte, in masura in care ne-o permite contextul. Sper ca odata cu diminuarea deficitului, vom putea investi si mai mult in aceasta zona strategica”, a spus ministrul.
Ministrul Educatiei afirma si ca in cadrul ultimei intalniri a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, Prim-ministrul a subliniat ca, dupa aprobarea finala a bugetului pe 2025, Executivul va reevalua suplimentar modalitatile de sprijin pentru Educatie si Cercetare.
Astfel, inceputul de an vine cu o perspectiva echilibrata pentru invatamantul romanesc: pe de o parte, exista constrangeri generate de deficitul bugetar ridicat, iar pe de alta parte, prioritatea asumata de Guvern pentru Educatie si Cercetare promite mentinerea si chiar cresterea usoara a fondurilor alocate.
Insa, asa cum afirma chiar Ministrul Educatiei, Daniel David, ramane de vazut cum va evolua acest optimism rezervat odata cu trecerea lunilor si cu punerea in practica a masurilor bugetare.
This post was last modified on dec. 31, 2024, 3:11 PM 15:11