Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a facut pe final de an 2024 o serie de promisiuni extrem de importante cu masuri gandite pentru romani, ea angajand statul la majorari importante in sistemul public de pensii si cresterea salariului minim, la implinirea unui an de la adoptarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
Simona Bucura-Oprescu anunta in mod oficial ca incepand cu 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referinta (VPR) va urca de la 81 de lei la 91 de lei, ceea ce inseamna o majorare de 12,1% comparativ cu nivelul actual, dar Ordonanta de Urgenta adoptata chiar ieri, a anulat aceasta majorare pentru toti pensionarii.
Ministrul Muncii spunea ca, noua lege a pensiilor garanteaza o crestere sustenabila a veniturilor tuturor pensionarilor, in conditiile in care mecanismul de indexare este bazat pe indicatori economici stabili si asigura predictibilitate.
Simona Bucura-Oprescu spunea si ca legea subliniaza principiul contributivitatii, astfel incat persoanele care au avut un stagiu de cotizare mai mare si au realizat venituri mai ridicate vor beneficia de pensii corespunzatoare efortului depus.
“Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflatiei si demonstreaza ca ne respectam angajamentele. La munca si contributii egale, pensiile vor fi egale, ceea ce aduce echitate in sistemul public de pensii”, a declarat Simona Bucura-Oprescu. In ciuda acestei promisiuni, majorarea VPR a fost anulata de catre Guvernul Romaniei pe 31 decembrie 2024.
Simona Bucura-Oprescu a anuntat atunci si o alta noutate clarificand momentului in care se aplica majorarile de pensii, acestea urmand sa fie efectuate anual in luna ianuarie a fiecarui an, dar nu si in 2025, dupa adoptarea Ordonantei de Urgenta din 31 decembrie 2024. Ministrul a reamintit si faptul ca, datorita noii legi, Comisia Europeana a acceptat renegocierea PNRR, fiind eliminat plafonul de 9,4% din PIB, care ar fi putut bloca orice crestere a pensiilor pe viitor.
Pe langa masurile privind pensiile, Guvernul Romaniei a aprobat si hotararea care stabileste salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata la 4.050 lei lunar, incepand cu 1 ianuarie 2025, fata de 3.700 lei cat este in prezent.
Simona Bucura-Oprescu mentiona atunci ca in baza datelor oficiale, acest pas reprezinta o crestere de 9,46% si se traduce, in valoare neta, printr-un salariu de 2.575 lei (tinand cont de deducerea de 300 lei), cu 212 lei mai mult decat in prezent. Astfel, numarul salariatilor care vor beneficia de noul salariu minim va creste la aproximativ 1.823.520 de persoane, fata de 843.668 in momentul actual.
“Masura de majorare a salariului minim este rezultatul discutiilor pe care le-am avut cu sindicatele si patronatele, precum si al aplicarii formulei de calcul a salariului minim european, bazata pe indicatori clari si predictibili.
Ne dorim sa reducem numarul angajatilor aflati in risc de saracie si excluziune sociala si sa crestem puterea de cumparare”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu. Tariful orar aferent va ajunge la 24,496 lei/ora, pentru un program mediu de lucru de 165,334 ore lunar.
Desi masura cresterii pensiilor nu va fi pusa in aplicare de catre Guvernul Romaniei, salariul minim a crescut de la 1 ianuarie 2025, pentru ca aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, astfel ca aceasta masura luata de Simona Bucura-Oprescu va fi aplicabila.