X

Importante Misiuni de ULTIM MOMENT ale Soldatilor Armatei Romane la Inceputul Anului 2025

Armata Romana aduce in imediata atentie misiunile pe care militarii romani le deruleaza chiar si la inceput de an 2025, iar asta pentru ca soldatii din Detasamentul de Aparare Antiaeriana “Iron Cheetahs” al Armatei Romane, aflati in Polonia pentru rotatia a XVI-a, au luat startul la competitia Norwegian Foot March.

Armata Romana afirma ca alaturi de aproximativ 150 de militari din cadrul Grupului de Lupta NATO, acestia au participat la una dintre cele mai dure competitii militare din lume. Competitia pune la grea incercare anduranta fizica si psihica a concurentilor prin parcurgerea unei distante de 30 de kilometri, fiecare purtand un rucsac cu greutatea de 11 kilograme.

Norwegian Foot March s-a desfasurat pentru prima data in Norvegia in anul 1915, avand ca scop initial testarea andurantei soldatilor din armata norvegiana. Scopul era de a muta rapid unitati mari de trupe pe distante lungi, intr-un mod care sa le permita sa fie gata de lupta in mod eficient chiar si dupa un mars solicitant, purtand un rucsac sau o arma cu o greutate de 11 kg.

In prezent, competitia isi propune sa genereze interes general pentru marsurile pe distante lungi atat in randul personalului militar, cat si al civililor, promovand astfel o mai mare rezilienta si pregatire fizica.

Armata Romana spune ca in anul 2024 a avut o implicare semnificativa in cadrul exercitiului multinational Swift Response 24, organizat de Corpul V al Fortelor Terestre ale Statelor Unite. Exercițiul a reunit peste 5.000 de militari din 7 state membre NATO si partenere, inclusiv aproximativ 2.000 de parasutisti.

Romania a contribuit cu peste 2.300 de militari, dintre care 120 de parasutisti, si cu peste 200 de mijloace tehnice, demonstrand capacitatea si angajamentul sau in cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Un moment deosebit al Swift Response 24 a fost desfasurarea uneia dintre cele mai mari operatii de desant aerian din Europa de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Aceasta operatie a implicat forte aliate din Franta, Germania, Romania, Spania, Statele Unite ale Americii si Tarile de Jos, utilizand o gama variata de echipamente militare. Printre aeronavele de transport s-au numarat C-17 Globemaster III, A-400 M Atlas, C-130 Hercules, CASA CN 235 si C 27 J Spartan.

Armata Romana dezvaluie si ca elicopterele folosite au inclus modele precum NH 90, Sikorsky CH 53, Eurocopter EC 135, Sikorsky UH 60 Black Hawk, Eurocopter EC 665 Tiger, CH 47 Chinook, IAR 330 M Puma si IAR 330 Puma SOCAT. Avioanele de lupta implicate au fost F-16 Fighting Falcon, iar vehiculele militare au depasit numarul de 300, inclusiv 121 de vehicule blindate, printre care 20 de masini de lupta blindate “Wiesel” specifice trupelor aeropurtate.

Date pentru Swift Response 24: Aeronave de transport – C-17 Globemaster III, A-400 M Atlas, C-130 Hercules, CASA CN 235 si C 27 J Spartan. Elicoptere – NH 90, Sikorsky CH 53, Eurocopter EC 135, Sikorsky UH 60 Black Hawk, Eurocopter EC 665 Tiger, CH 47 Chinook, IAR 330 M Puma si IAR 330 Puma SOCAT. Avioane de lupta – F-16 Fighting Falcon. Vehicule militare – peste 300, din care 121 blindate (20 de masini de lupta blindate “Wiesel” specifice trupelor aeropurtate).

Participarea activa a Romaniei in aceste competitii si exercitii militare subliniaza angajamentul tarii fata de securitatea regionala si internationala, consolidand relatiile de cooperare in cadrul NATO. Astfel de evenimente nu doar ca intaresc pregatirea operationala a militarilor romani, dar si demonstreaza capacitatea Romaniei de a contribui eficient la eforturile colective de aparare si securitate.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on ian. 2, 2025, 12:58 PM 12:58

Disqus Comments Loading...