X

Ordin de ULTIM MOMENT al Ministrului Educatiei privind Drepturile Importante din Invatamantul Romanesc

Ministerul Educatiei, Daniel David, semnat in mod oficial adoptarea unui important ordin creat de catre Ligia Deca inainte de schimbarea de la varful ministerului, acesta avand numarul nr. 7.930 din 23 decembrie 2024, si stabileste noile norme metodologice pentru acordarea concediului de odihna al personalului didactic, de conducere, de indrumare si control, precum si al personalului de cercetare din invatamantul de stat.

Ministerul Educatiei prevede ca acest ordin sa inlocuiasca vechiul Ordin nr. 4.050/2021, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei la data de 12 iulie 2021, adaptand reglementarile la nevoile actuale ale sistemului educational. Conform prevederilor Ordinului, noile norme metodologice vor intra in vigoare incepand cu data de 1 septembrie 2025.

Totodata, anumite articole, inclusiv articolul 3 alineatul (2), articolul 4 si articolul 14 alineatul (2), devin aplicabile de la data publicarii ordinului. Aceasta transitie asigura o actualizare a legislatiei in domeniul invatamantului, permitand o gestionare mai eficienta si mai flexibila a concediilor de odihna pentru cadrele didactice si personalul de cercetare.

Ministerul Educatiei a stabilit ca una dintre principalele noutati ale ordinului este stabilirea duratei standard a concediului de odihna anual, care este de 62 de zile lucratoare, majoritatea fiind programate in perioada vacantelor scolare. Aceasta masura are ca scop alinierea concediilor la structura anului scolastic, aprobat prin ordinul ministrului, asigurand astfel o planificare coerenta si eficienta a timpului liber al cadrelor didactice.

Pentru personalul din invatamantul superior, concediul anual de odihna este aliniat cu structura anului universitar, avand o durata minima de 40 de zile lucratoare, programate in perioada vacantelor universitare. Personalul de cercetare din institutiile de invatamant superior beneficiaza de concediu conform prevederilor Codului Muncii, garantand astfel respectarea drepturilor acestora.

Ministerul Educatiei mentioneaza in cadrul ordinului inclusiv situatii in care concediul anual poate fi amanat sau reprogramat. In cazul neefectuarii concediului anual din motive bine justificate, cum ar fi evenimente familiale deosebite sau rechemarea pentru motive temeinice, personalul are dreptul la efectuarea concediului restant intr-un interval de 18 luni de la revenirea in activitate.

Un alt aspect esential al ordinului este interzicerea oricaror convenții prin care personalul ar putea renunta, in totalitate sau in parte, la dreptul la concediul de odihna. Orice astfel de acord este considerat nul, garantand astfel respectarea drepturilor fundamentale ale angajatilor din invatamant.

Pentru a asigura o gestionare eficienta a concediilor, perioadele de odihna vor fi stabilite de consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant, tinand cont de interesele institutionale si personale. Toate perioadele aprobate vor fi inregistrate obligatoriu in aplicatia EduSal, facilitand astfel monitorizarea si coordonarea concediilor.

Ministerul Educatiei afirma si ca exista exceptii pentru anumite categorii de personal, de exemplu, personalul didactic din invatamantul postliceal in domeniul sanatatii si asistentei pedagogice, profesorii din cluburile sportive scolare sau cei din casele corpului didactic pot programa concediul in alte perioade ale anului, in functie de specificul activitatilor lor. Aceasta flexibilitate permite adaptarea concediilor la cerintele specifice ale fiecarei categorii de angajati, asigurand in acelasi timp continuitatea procesului educational.

Ministerul Educatiei a anuntat ca noile reglementari vor oferi personalului didactic si institutiilor de invatamant timp suficient pentru a se adapta la noile proceduri, intrand in vigoare la data de 1 septembrie 2025. Implementarea acestor norme metodologice este mentinuta sub atenta supraveghere a Direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului, inspectoratelor școlare si unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, precum si a institutiilor de invatamant superior de stat.

Adoptarea Ordinului nr. 7.930 marcheaza un moment important in evolutia legislatiei din domeniul invatamantului, reflectand angajamentul autoritatilor de a imbunatati conditiile de munca pentru personalul didactic si de a sustine calitatea educatiei in Romania.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...