Un nou studiu captivant sugereaza ca rocile intunecate descoperite pe Marte, la locul unei viitoare misiuni de aterizare a unui rover, ar putea fi ramasite de la eruptii vulcanice antice. Aceste formatiuni misterioase ar putea ascunde indicii valoroase despre existenta vietii pe Planeta Rosie.
Cercetatorii cred ca aceste roci, care ar putea fi protejate de depozite minerale subterane, au fost depuse in urma unor eruptii vulcanice masive ce au avut loc in urma cu miliarde de ani. Desi in apropierea sitului nu exista vulcani cunoscuti, se presupune ca cenusa a calatorit sute sau chiar mii de kilometri inainte de a se depune.
Emma Harris, doctorand la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, explica: “Aceste ramasite ar putea proveni de la un vulcan extrem de exploziv, care a aruncat cenusa in atmosfera, aceasta fiind transportata pe distante mari inainte de a se depune in acest loc.”
Locul de aterizare al viitorului rover, cunoscut sub numele de Oxia Planum, a fost cartografiat cu atentie de cercetatori. Studiul, publicat recent in Journal of Geophysical Research: Planets, a folosit date furnizate de Mars Reconnaissance Orbiter, un satelit NASA care exploreaza Marte din 2006.
Descoperirile de ULTIM MOMENT de pe Planeta Marte si Intrebarile Oamenilor de Stiinta
Analiza a relevat faptul ca rocile intunecate au fost initial raspandite pe o regiune vasta de 50.000 de kilometri patrati, dar acum se gasesc doar in cratere izolate. Oamenii de stiinta cred ca apa subterana a jucat un rol esential in conservarea acestor roci, cimentand cenusa vulcanica in craterele de impact.
Rocile bogate in minerale, protejate de aceste depozite vulcanice, ar putea pastra semne de viata, daca aceasta a existat vreodata pe Marte. Desi roverul Rosalind Franklin nu va putea naviga pe aceste formatiuni ascutite, cercetatorii spera sa acceseze mostre de la marginile depozitelor.
Lansarea misiunii ExoMars a fost intarziata semnificativ din cauza razboiului din Ucraina. Agentia Spatiala Europeana (ESA) a intrerupt colaborarea cu agentia rusa Roscosmos in 2022, ceea ce a dus la ratarea ferestrei de lansare din 2023. Cu toate acestea, in 2024, NASA s-a alaturat din nou proiectului, oferind sprijin tehnic pentru finalizarea misiunii.
Roverul Rosalind Franklin, programat sa fie lansat in 2028, va avea capacitatea de a fora pana la 2 metri in adancimea solului martian. Mostrele colectate vor fi analizate intr-un laborator avansat la bord, oferind date cruciale despre geologia si potentialele semne de viata de pe Marte.
Aceasta descoperire remarcabila marcheaza un pas important in explorarea Planetei Rosii. Daca rocile vulcanice vor dezvalui semne de viata, vom avea o perspectiva complet noua asupra potentialului de viata extraterestra. Misiunea ExoMars promite sa aduca raspunsuri la unele dintre cele mai mari intrebari ale omenirii.
This post was last modified on ian. 4, 2025, 12:42 PM 12:42