X

Proiectele de ULTIM MOMENT pe care Ministrul Energiei le Anunta Oficial pentru Romania

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat recent o perspectiva optimista asupra anului 2025 in ceea ce priveste sectorul energetic romanesc. Oficialul sustine ca energia ramane fundamentul economiei, iar o productie stabila, la costuri accesibile si cu un impact redus asupra mediului este cheia pentru cresterea nivelului de trai si a competitivitatii economice.

„Energia este inima economiei. Fara energie sigura si ieftina, nu exista un nivel de trai decent si nici dezvoltare economica. Raportul Draghi a confirmat ceea ce stiam cu totii: competitivitatea unei economii depinde in mod direct de sectorul energetic. Europa, care isi asuma un rol de lider global in combaterea schimbarilor climatice, nu poate concura cu SUA si China cu o energie de trei ori mai scumpa”, a declarat Burduja.

Ministrul Energiei afirma ca in 2024 Romania a pus deja in functiune capacitati noi de 1200MW, un record pentru ultimul deceniu. Dintre acestea, 330MW au provenit dintr-un grup nou pe carbune (Grupul V de la Rovinari) si 54MW din modernizarea unui hidroagregat la Bicaz. Pentru 2025, autoritatile estimeaza o dublare a acestei performante, sprijinita de o serie de proiecte-cheie.

Finalizarea centralei de la Iernut: 430MW noi, pe gaz, in centrul sistemului energetic. Proiectul, deblocat la inceputul mandatului lui Burduja, este considerat cel mai important din sectorul energetic autohton. Hidrocentrala Rastolita: 30MW de productie flexibila, utila in special pentru acoperirea varfurilor de consum din zori si seara.

Centrala in cogenerare de la Navodari: O investitie mult intarziata, dar foarte asteptata, care va asigura 80MW pe gaz. Proiectele semnate in 2023 cu beneficiari privati, cofinantate prin PNRR: Dupa spusele ministrului, acestea ar putea aduce intre 1200 si 1500MW noi in sistem, majoritatea fiind planificate pentru a intra in functiune in toamna acestui an.

Termocentrala de la Mintia: Daca totul decurge fara intarzieri, prima parte a investitiei pe gaz, de pana la 1000MW, ar putea fi finalizata anul acesta. In forma sa definitiva, centrala va avea o putere instalata de 1750MW, devenind cea mai mare din Europa.

Ministrul Energiei anunta si Investitii private in parcuri solare, eoliene si baterii: Se asteapta o dublare a capacitatii de stocare in baterii, pana la 400-500MWh.

Ministrul Burduja subliniaza ca toate aceste investitii vor aduce inca 2500MW in sistemul energetic national, dintre care cel putin 600MW productie in banda (non-stop). In contextul in care, in „zilele bune”, productia instantanee a Romaniei ajunge astazi la maximum 7-8000MW, aceste capacitati suplimentare reprezinta un sprijin major pentru securitatea energetica si pentru stabilitatea preturilor la energie.

Oficialul a mentionat ca alte initiative strategice, precum exploatarea offshore de gaze din perimetrul Neptun Deep, dezvoltarea zacamantului de la Caragele, programul nuclear civil romanesc, precum si constructia de fabrici de panouri fotovoltaice si baterii, vor continua in paralel, dar nu vor fi finalizate pana in 2025.

„Solutia pentru facturi mai mici nu o reprezinta interventia statului in piata, ci cresterea capacitatii de productie de energie a Romaniei. Iar acest lucru il vom realiza intr-un parteneriat solid cu mediul privat”, a conchis Sebastian Burduja, exprimandu-si increderea ca semnele bune pentru 2025 sunt doar inceputul unei „adevarate revolutii energetice” in Romania.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on ian. 6, 2025, 12:10 AM 00:10

Disqus Comments Loading...