Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, trage un semnal de alarma puternic in care a subliniat importanta detinerii de rezerva de gaz in contextul campaniilor de dezinformare care ameninta securitatea nationala a Romaniei, in ciuda faptului ca tara noastra are rezerve de gaz suficiente.
Ministrul Energiei a avertizat ca dezinformarea este una dintre cele mai mari amenintari la adresa securitatii nationale, mentionand campaniile bine finantate care folosesc stiri false si alarmiste pentru a submina increderea cetatenilor in institutiile democratice romanesti.
“Campaniile acestea au un singur scop: sa va sperie si sa va distrugeti increderea in institutiile noastre. Este adevarat ca institutiile nu sunt perfecte, dar raman intotdeauna preferabile unei dictaturi oarbe, proruse si antioccidentale,” a declarat ministrul.
In contextul unor recente rapoarte alarmiste privind lipsa de gaz, Burduja a clarificat ca Romania detine aproape 2 miliarde de metri cubi normali de gaz in depozite, suficienti pentru a acoperi un consum zilnic de pana la 40 de milioane de metri cubi.
“Avem 2000 de unitati stocate, consumam 20 pe zi, deci in doua luni vom consuma 1200 de milioane de metri cubi si vom ramane cu 800 de milioane de metri cubi. In martie, ne asteptam la un consum total de 300 de milioane de metri cubi,” a explicat ministrul.
Ministrul Energiei a denuntat afirmatiile false facute de un fost candidat la alegerile prezidentiale, care sustinea ca Romania “spala bani europeni” si vinde gaze ieftine in Republica Moldova pentru a le importa apoi mai scump din Ucraina.
Sebastian Burduja a subliniat ca astfel de declaratii nu au nicio baza reala si denatura situatia actuala a pietei de gaze din Romania. “Companiile private exporta gaze in Republica Moldova si prin Bulgaria in conditii de piata, fara a afecta capacitatea noastra de a ne acoperi consumul national,” a adaugat el.
Ministrul Energiei a apreciat eforturile depuse de Transgaz si alte institutii statului român in investitia in gazoductul Iasi-Ungheni, care are o capacitate de transport de peste 6 milioane de metri cubi normali, asigurand astfel consumul de gaze din regiunea Prut si Nistru. “Acestea sunt exact puntele de care avem nevoie pentru a asigura independenta noastra energetica,” a afirmat ministrul.
Semnalul de alarma aduce in atentie eforturile Romaniei de a-si consolida productia proprie de gaz, mentionand ca anul trecut Romania a devenit cel mai mare producator de gaz din Uniunea Europeana. Cu proiecte ambitioase in desfasurare, inclusiv extragerea de gaz din Neptun Deep in Marea Neagra, Romania isi dubleaza capacitatea de productie, consolidand astfel pozitia sa de tara puternica si independenta energetic.
This post was last modified on ian. 7, 2025, 12:25 AM 00:25