Structurile IMPORTANTE Reconfigurate de Simona Bucura-Oprescu printr-o Hotarare de Guvern Adoptata

Structurile IMPORTANTE Reconfigurate Simona Bucura-Oprescu Hotarare Guvern Adoptata

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a emis o foarte importanta Hotarare de Guvern care prevede o serie de schimbari fundamentale pentru aprobarea Statutului Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), ea intrand in vigoare in cursul anului 2024, dupa un proces de pregatire indelungat.

Simona Bucura-Oprescu a spus atunci cand initiativa urmareste sa asigure aplicarea prevederilor Legii nr. 296/2023 si sa adapteze organizarea CNPP la noile cerinte legislative, menite sa imbunatateasca atat functionarea institutiei, cat si eficienta sistemului public de pensii.

Reorganizarea a avut in vedere respectarea termenului de 30 iunie 2024 pentru aprobarea masurilor referitoare la structurile functionale, organigrame, state de functii si regulamente de organizare si functionare pentru Casa Nationala de Pensii din Romania, incepand cu anul 2024.

Modificarile aduse urmaresc, de asemenea, incadrarea in noul procent de maximum 8% pentru functiile publice de conducere din totalul posturilor aprobate la nivel de ordonator principal de credite, conform modificarii art. 391 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019.

Simona Bucura-Oprescu a stabilti ca un alt aspect central al reformei vizeaza cresterea numarului minim de posturi necesare pentru organizarea unei structuri functionale, astfel incat o directie generala sa aiba cel putin 35 de posturi de executie, o directie sa aiba 20 de posturi de executie, iar un serviciu minimum 10 posturi de executie.

Conform Hotararii de Guvern adoptate deja in 2024 si aflate in vigoare, CNPP va functiona cu 3.474 de posturi finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat, dintre care 123 aferente sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.

Sintagma „birouri” este eliminata din structura CNPP, in urma desfiintarii functiei publice de sef birou, potrivit art. XVIII alin. (1) din Legea nr. 296/2023. In ceea ce priveste structura interna a institutiei, Directia Generala Juridica si Control va prelua Serviciul Achizitii Publice si Urmarire Derulare Contracte.

Simona Bucura-Oprescu a mentionat in Hotarare ca Directia Economica si Executie Bugetara trece din subordinea Secretarului General in cea a Presedintelui CNPP si va prelua Serviciul Administrativ. Directia Management Resurse Umane, redenumita Directia Resurse Umane, va integra Serviciul Evidenta Contribuabili, Stagii de Cotizare si Pensii Private. Directia Comunicare si Relatii Publice se reorganizeaza prin desfiintarea Serviciului Comunicare, activitatea si personalul sau fiind absorbite de directia-mama, care va prelua si Serviciul Studii si Analize.

Serviciul Metodologie Drepturi de Asigurare la Accidente de Munca si Boli Profesionale se desfiinteaza, iar atributiile lui sunt transferate Directiei Generale Accidente de Munca si Boli Profesionale, unde vor fi preluate si cinci posturi vacante din cadrul caselor teritoriale de pensii. Directia Relatii Internationale se reorganizeaza prin desfiintarea postului de director adjunct si prin integrarea activitatii Serviciului EESSI la nivel de compartiment.

Directia Generala Asigurari Sociale, Pensii si Alte Drepturi Prevazute de Legi Speciale se muta din subordinea Presedintelui CNPP in cea a Secretarului General si se desfiinteaza postul de director general adjunct, precum si Serviciul Coordonare Plati Prestatii si Activitati Conexe, ale carui atributii si personal vor fi preluate de Directia Pensii si de Directia Asigurari Sociale si Alte Drepturi Prevazute de Legi Speciale.

Simona Bucura-Oprescu, considera ca aceste modificari raspund cerintelor legale si reprezinta un pas inainte in reformarea sistemului public de pensii, asigurand atat cresterea eficientei, cat si sustenabilitatea financiara pe termen lung.