Armata Romana a anuntat in mod oficial deciziile luate cu privire la actiunile militare majore planificate pentru primul semestru al anului 2025 in Romania, denumite DACIA 25 si DACIAN SPRING 25. Aceste operatiuni vor implica aproximativ 15000 de militari romani si aliate, desfășurandu-se pe sapte poligoane strategice situate in diverse regiuni ale tarii, inclusiv nord-vest, centru, sud si sud-est.
Armata Romana spune ca exercitiul DACIA 25 reprezinta principalul eveniment de instruire operativa si tactica, avand ca obiectiv integrarea fortelor nationale cu cele aliate. Acesta se va conecta cu alte exercitii multinationale organizate de Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SHAPE) si de Comandamentul Fortelor Armate ale SUA in Europa (USEUCOM).
Printre exercitiile care vor face parte din cadrul DACIA 25 se numara STEADFAST DART 25, planificat pentru februarie si axat pe alertare si dislocare a fortelor in timp de pace, SEA SHIELD 25, ce va avea loc intre aprilie si mai si va include operatii navale strategice, VALIANT STRIKE 25, dedicat operatiunilor speciale, si SABER GUARDIAN 25, programat pentru iunie in colaborare cu USEUCOM.
Armata Romana va gazdui exercitiul DACIAN SPRING 25 (DASP 25), organizat de Divizia Multinationala Sud-Est a Ministerului Apararii Nationale. Desfasurat intre 5 si 26 mai, acest exercitiu va marca o premiera prin dislocarea pe teritoriul Romaniei a unei structuri multinationale de nivel brigada din partea Frantei, compusa din aproximativ 4000 de militari francezi echipati cu mijloace de lupta.
Aceste exercitii militare integrate sunt esentiale pentru consolidarea cooperarii in cadrul NATO si pentru intarirea parteneriatului strategic romano-american. Scopul principal este de a creste capacitatea de aparare si descurajare, de a imbunatati coordonarea si timpii de reactie, precum si de a fortifica interoperabilitatea si mobilitatea militara.
Armata Romana spune ca activitatile planificate includ deplasari tactice, operatii cu si fara trageri de lupta, parasutari, fortari ale cursurilor de apa, comunicatii criptate, coordonarea tranzitului prin puncte aeriene, navale si terestre, precum si activitati medicale specifice.
Participarea a 15000 de militari din Romania si din tarile aliate, pe parcursul a cel putin sapte poligoane, subliniaza complexitatea si amploarea acestor exercitii. Aceste operatiuni ofera o oportunitate importanta de a testa capacitatea de sustinere a operatiunilor defensive in cadrul alianței si de a asigura sprijinul necesar pentru trupele si echipamentele care tranziteaza sau stationeaza pe teritoriul national.
Prin aceste exercitii, Romania isi reafirma angajamentul fata de securitatea colectiva si stabilitatea regionala, intr-un context global caracterizat de provocari complexe in domeniul securitatii. Activitatile militare planificate demonstreaza unitatea si solidaritatea aliatilor, precum si capacitatea structurilor NATO si a partenerului strategic american de a interveni rapid in situatii de criza.
This post was last modified on ian. 9, 2025, 1:16 PM 13:16