Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, fost in spatele unei foarte importante ordonante de urgenta, adoptata deja de catre Guvernul Romaniei, care va aduce modificari semnificative in cadrul beneficiilor acordate pensionarilor inca de la jumatatea anului 2024, in contextul implementarii Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca majorarile cuantumurilor pensiilor pentru un numar considerabil de pensionari vor duce la excluderea unor categorii din dreptul la anumite beneficii sociale. Astfel, ajutorul de incalzire si suplimentul de energie destinat persoanelor vulnerabile nu vor mai fi acordate pensionarilor care, in urma majorarii pensiei, depasesc plafonul stabilit prin Legea nr.226/2021.
Compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor va fi revocata pentru pensionarii cu venituri lunare ce depasesc 1830 lei. In plus, sprijinul material sub forma tichete sociale pentru produse alimentare si mese calde va fi disponibil doar pentru pensionarii cu venituri de pana la 2000 lei pe luna, limitand astfel accesul celor care depasesc acest plafon.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat necesitatea crearii unui cadru legal adecvat pentru a proteja pensionarii exclusi de la anumite beneficii care contribuie la imbunatatirea nivelului de trai. Acesta a afirmat ca este esential sa existe un sistem echitabil care sa sprijine pensionarii fara a exercita presiuni suplimentare asupra bugetului de stat.
In continuare, ministrul a mentionat ca pensionarii care se incadreaza in plafonurile actuale prevazute de Legea nr.226/2021 vor continua sa beneficieze de drepturile stabilite. De asemenea, a informat ca masurile legislative similare au fost implementate si in alte domenii, facand referire la Ordonantele de Urgenta nr.12/2023 si nr.9/2024, care vizeaza protectia sociala si sprijinul pentru consumatorii vulnerabili de energie pentru sezonul rece 2023-2024.
Simona Bucura-Oprescu prevede printre principalele modificari ale ordonantei de urgenta si excluderea majorarilor pensiilor din calculul drepturilor la ajutorul pentru incalzire si suplimentul pentru energie, modificarea plafonului pentru compensarea medicamentelor de la 1830 lei la 2020 lei pe luna, facilitand astfel accesul unui numar mai mare de pensionari, si majorarea limitei pentru tichetele sociale de la 2000 lei la 2210 lei, ajustand sprijinul material pentru pensionari si persoanele cu handicap.
Aceste ajustari sunt realizate tinand cont de rata medie anuala a inflatiei din 2023, de 10,4%, comunicata de Institutul National de Statistica. Ministrul a explicat ca compensarea de 90% a pretului medicamentelor va fi sustinuta financiar prin bugetul FNUASS si bugetul de stat, asigurand astfel continuitatea si eficienta programului.
Implementarea acestor masuri are ca scop stabilizarea sistemului public de pensii si asigurarea unui echilibru financiar necesar sustenabilitatii bugetare. Pentru mai multe informatii, cetatenii sunt incurajati sa consulte site-ul Ministerului Muncii si Protectorat Social sau sa contacteze reprezentantii locali.