X

Deciziile Anuntate de Ministerul Apararii cu Masurile de ULTIM MOMENT privind Romania si Armata

Ministerul Apararii anunta in mod oficial ca secretarul de stat pentru politica de aparare, planificare si relatii internationale, Simona Cojocaru, alaturi de seful Statului Major al Apararii, generalul Gheorghita Vlad, au reprezentat Ministerul Apararii Nationale la prima reuniune din acest an a Grupului de Contact pentru Ucraina in domeniul apararii, desfasurata joi la Baza Aeriana Ramstein din Germania.

Ministerul Apararii aduce in atentie ca initiativa Grupului de Contact pentru Ucraina a fost lansata in aprilie 2022 de catre Secretarul Apararii al SUA, Lloyd J. Austin III, reunind oficiali din peste 50 de state, impreuna cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Josep Borrell. Scopul principal al reuniunii a fost discutarea cooperarii in materie de securitate pentru Ucraina.

Secretarul de stat Cojocaru a subliniat sprijinul ferm si constant oferit Ucrainei, reafirmand angajamentul Romaniei de a sustine principiile fundamentale ale ordinii internationale. „Agresiunea Federației Ruse nu reprezinta doar un atac asupra Ucrainei, ci si o amenintare majora la adresa securitatii si stabilitatii globale”, a declarat Cojocaru.

Romania, ca membru activ al formatului Ramstein, continua sa fie un partener de incredere al Ucrainei, contribuind prin sprijin umanitar, logistic si prin programe de instruire a personalului militar. In cadrul reuniunii, au fost aprobate foile de parcurs ale celor opt Coalitii de Capabilitati, coordonate de 14 tari impreuna cu Ucraina, care vizeaza domenii esentiale precum fortele aeriene, artileria, deminarea, dronele, tehnologia informatiei, apararea aeriana si antirachetaria integrata, precum si securitatea maritima, pana in 2027.

Ministerul Apararii aduce in atentie ca Romania contribuie in prezent la coaliatia de capabilitati aeriene si la coaliatia de capabilitati maritime. „Solidaritatea statelor participante si importanta unitatii sunt esentiale pentru a continua sprijinul necesar Ucrainei, care se confrunta cu provocari majore dupa aproape trei ani de conflict”, a adaugat Simona Cojocaru.

In paralel, generalul-maior Florin Barbu va prelua, in ultima decad a lunii ianuarie, functia de comandant al EUFOR ALTHEA in Bosnia si Hertegovina. Astfel, Romania va comanda simultan doua dintre cele noua operatii si misiuni militare desfasurate sub egida Politicii de Securitate si Aparare Comune a Uniunii Europene.

Ministerul Apararii sub liniaza deasemenea ca, pentru a sustine suplimentar eforturile in Bosnia si Hertegovina, Fortele Armate Romane au dislocat suplimentar, incepand cu 8 ianuarie, detașamentul „Dacian Pumas”, format din aproximativ 100 de militari si 4 elicoptere IAR-330, specializate in transport, cercetare si evacuare medicala. Cu aproximativ 500 de militari, Romania este cel mai important contribuitor cu trupe in acest teatru de operatii.

Operatia EUFOR ALTHEA a fost lansata in decembrie 2004, avand ca obiective principale sprijinirea strategiei unitare a Uniunii Europene pentru Bosnia si Hertegovina, asigurarea unui mediu sigur si stabil, prin suportul autoritatilor publice si instruirea fortelor armate locale. Romania conduce aceasta misiune, care implica peste o mie de militari din 24 de state contributoare.

De asemenea, Romania detine comanda misiunii de Instruire a Fortelor Armate din Republica Centrafricana (EUTM RCA), fiind condusa de generalul de brigada Nicolae Gabriel Oros, succesor al generalului de brigada Cornel Tonea Balan.

Prin aceste actiuni, Romania isi reafirma rolul esential in cadrul securitatii europene si globale, contribuind activ la stabilitatea si pacea in regiuni critice.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...