VIDEO din Satelit cu Incendiile Devastatoare din Los Angeles si Distrugerile Facute

VIDEO Satelit Incendiile Devastatoare Los Angeles Distrugerile Facute
#image_title

Sudul Californiei se confrunta cu o serie de incendii de padure de proportii uriase, care au continuat sa faca ravagii pana vineri, 10 ianuarie, provocand moartea a cel putin 10 persoane si ranirea multor altora. Potrivit autoritatilor, peste 34.000 de acri de teren, pe care locuiau mii de oameni, au fost deja transformati in cenusa, afectand locuinte, afaceri si infrastructura vitala.

Fotografii din satelit, furnizate de compania Maxar Technologies, au scos la iveala amploarea incendiilor si impactul acestora asupra zonelor rezidentiale si comerciale. Un videoclip timelapse dramatic arata fumul gros produs de incendiul Palisades, cel mai extins dintre cele cinci focare care se raspandesc rapid in aceasta regiune.

De la izbucnirea sa, marti dimineata (7 ianuarie), incendiul Palisades a ars aproximativ 20.000 de acri de teren, devenind astfel cel mai distructiv foc inregistrat vreodata in istoria orasului Los Angeles. In ciuda eforturilor pompierilor, incendiul era controlat in proportie de doar 8% in momentul redactarii acestui articol.

Imaginile surprinse de sateliti au capturat, de asemenea, locuinte si afaceri distruse de flacari de-a lungul autostrazii Pacific Coast, precum si urmele lasate in Malibu, acolo unde incendiul Palisades a facut ravagii. Intr-un alt set de fotografii, se poate vedea un cartier din Pacific Palisades inainte sa fie cuprins de foc, iar apoi cum cladirile sunt reduse la ruine fumegande.

VIDEO din Satelit cu Incendiile Devastatoare din Los Angeles si Distrugerile Facute

O alta zona puternic afectata este regiunea Altadena-Pasadena, unde incendiul Eaton a devastat aproximativ 10.600 de acri si era controlat in proportie de numai 3%, conform Departamentului pentru Silvicultura si Protectia impotriva incendiilor din California. Mai multe cladiri cuprinse de flacari sub un nor dens de fum au fost surprinse in detaliu de senzorii cu infrarosu ai satelitilor Maxar, care permit detectarea punctelor fierbinti chiar si prin fumul dens.

Pe 9 ianuarie, incendiul Eaton s-a extins pana la baza Muntelui Wilson, punand in pericol un ansamblu de antene si transmițătoare esentiale pentru posturile locale de radio si televiziune. De asemenea, Observatorul Mount Wilson, cu o istorie bogata in cercetare astronomica, a fost in pericol in cursul zilei de joi, dar pompierii au reusit sa impiedice flacarile sa provoace daune semnificative. „Echipajul nostru de baza de la Observator este in siguranta”, a declarat Dan Kohne, directorul operational al institutiei. „Poate epuizat, dar acum poate dormi linistit.”

Pompierii au intervenit cu succes si in apropierea Laboratorului de propulsie cu reactie (JPL) al NASA, esential pentru misiunile de explorare planetara. Desi sediul JPL nu a fost atins de foc, conform directorului de laborator, Laurie Leshin, circa 150 de angajati si-au pierdut locuintele, iar multi altii au fost fortati sa evacueze zona. Laboratorul ramane inchis de la inceputul saptamanii din cauza riscului reprezentat de incendiul Eaton.

In ciuda interventiilor masive si a eforturilor pompierilor, care lupta contra flacarilor alimentate de vanturi puternice si conditii de seceta, oficialii avertizeaza ca situatia poate ramane critica si in zilele urmatoare. Echipele de interventie spera ca imbunatatirea conditiilor meteo va ajuta la controlul incendiilor, dar recomanda populatiei sa ramana vigilenta si sa urmeze instructiunile de evacuare in cazul in care focul se apropie periculos de zonele locuite.

author avatar
Redactia iDevice.ro