Apelul Oficial al lui Mircea Fechet de ULTIM MOMENT privind o Situatie Ingrijoratoare

Apelul Oficial Mircea Fechet ULTIM MOMENT Situatie Ingrijoratoare

Mircea Fechet, ministrul mediului, spune ca autoritatile romane monitorizeaza in continuare Marea Neagra, unde, de aproape o luna, a aparut un adevarat dezastru ecologic, dupa scufundarea a doua petroliere rusesti in stramtoarea Kerci. Potrivit ministrului, specialistii evalueaza permanent situatia si sunt pregatiti sa intervina in cazul in care curentii marini vor aduce substantele poluante la tarmul romanesc.

„Suntem cu ochii pe Marea Neagra, unde, de aproape o luna, se vad efectele celui mai mare dezastru ecologic din ultimii ani, in urma scufundarii in stramtoarea Kerci a doua petroliere rusesti”, a declarat Mircea Fechet, intr-un comunicat de presa.

Mircea Fechet a precizat ca a avut o intalnire de lucru cu reprezentantii Ministerului Mediului, INHGA, Politiei Romane, Pazei de Coasta, ABA Dobrogea-Litoral si Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”, pentru a stabili masurile de prevenire si monitorizare necesare.

Conform datelor culese pana in prezent, poluarea cu aproximativ 9.000 de tone de M100 – un produs petrolier greu, de calitate scazuta, cunoscut si sub denumirea de mazut – a afectat deja zone importante din regiunea Krasnodar si Crimeea. Din cauza poluarii, au fost raportate sute de pasari moarte, probabil peste o mie, precum si zeci de delfini decedati. Mai multi kilometri de plaja sunt acoperiti de reziduuri, ceea ce indica o gravitate fara precedent a dezastrului ecologic.

„Ma ingrijoreaza inclusiv natura acestei substante deversate, care se pare ca nu este petrol, ci mazut, un produs petrolier greu, eliberat constant din navele scufundate si adus la tarm. Acesta isi schimba comportamentul in functie de temperatura exterioara si, probabil, de temperatura Marii Negre”, a explicat ministrul. El a adaugat ca principalele surse de informare raman imaginile din satelit si prognozele oceanografice, care pot semnala posibilitatea ca apele contaminate sa ajunga la litoralul romanesc.

Desi riscul ca tarmurile Romaniei sa fie grav afectate ramane scazut in prezent, autoritatile iau in calcul toate scenariile si isi coordoneaza eforturile pentru a proteja ecosistemul Marii Negre si zonele de coasta. „Monitorizam in continuare imaginile satelitare si urmarim prognozele oceanografice pentru a fi pregatiti in cazul in care curentii se indreapta dinspre zona stramtorii Kerci sau din zona Crimeea catre litoralul romanesc”, a subliniat Mircea Fechet.

In tot acest timp, autoritatile ruse raporteaza o inrautatire a situatiei in zonele direct afectate, in special Krasnodar si Crimeea, unde petele de combustibil continua sa se extinda. Specialistii avertizeaza ca impactul asupra faunei si florei marine ar putea fi de durata, fiind necesare actiuni coordonate la nivel regional pentru a preveni un dezastru ecologic pe termen lung.

Autoritatile romane fac apel la cooperare internationala si isi mentin dispozitivul de supraveghere pana la stabilizarea situatiei din stramtoarea Kerci.

author avatar
Redactia iDevice.ro