Ministerul Educatiei a elaborat, semnat si adoptat in mod oficial un nou set de reglementari care stabilesc modul in care se organizeaza si functioneaza invatamantul obligatoriu atunci cand acesta se desfasoara in varianta cu frecventa redusa. Noul cadru prevede ca elevii trebuie sa participe la o parte dintre activitatile didactice in spatiul scolar, restul sarcinilor urmand sa fie realizate prin studiu individual, in conditiile stabilite de unitatea de invatamant.
Ministerul Educatiei mentioneaza ca, in baza legislatiei nationale, invatamantul obligatoriu include ciclurile prescolar, primar, gimnazial si liceal, toate acestea fiind in mod normal cu frecventa de zi. Totusi, persoanele care au depasit varsta obisnuita de inscriere la fiecare nivel (mai mult de 3 ani in cazul claselor primare, peste 4 ani in cazul celor gimnaziale si cu mai mult de 5 ani pentru liceu) pot opta pentru frecventa redusa, conform noilor reglementari.
In plus, cei care au promovat deja anumite clase in regim de zi sau seral au posibilitatea sa continue la forma redusa in urmatoarea clasa, pe baza documentelor doveditoare. In acest format, invatamantul primar se va intinde pe cinci ani, incluzand clasa pregatitoare si clasele I-IV, cel gimnazial va avea patru ani, acoperind clasele V-VIII, iar filiera teoretica de liceu va putea fi parcursa pe durata a cinci ani.
Ministerul Educatiei a hotarat ca stabilirea retelei de institutii scolare unde se organizeaza acest tip de invatamant ramane in sarcina inspectoratelor scolare judetene si a Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, in stransa colaborare cu autoritatile locale. Aceste institutii vor inainta Ministerului Educatiei propunerile de cifre de scolarizare pentru aprobare.
Toate costurile de baza, necesare functionarii procesului educational, sunt asigurate de stat, care finanteaza elevii inscrisi la frecventa redusa in limita costului standard per elev, conform metodologiei elaborate la nivel central. Unitati de invatamant din mediul particular sau confesional, autorizate ori acreditate, pot adopta si ele acest sistem de organizare, atat timp cat respecta cadrul legislativ in vigoare.
Cursurile in regim cu frecventa redusa se vor desfasura, de regula, dupa-amiaza sau seara, in aceleasi zile in care sunt organizate orele destinate formelor traditionale de studiu. Consiliul de administratie al fiecarei scoli va stabili calendarul exact al perioadelor de curs si il va comunica la inceputul fiecarui an scolar, astfel incat elevii si familiile lor sa fie informati din timp.
Noile masuri pun accent pe flexibilitate, oferind o solutie concreta persoanelor care nu au reusit sa urmeze la timp rutele educationale obisnuite, dar care doresc totusi sa finalizeze studiile obligatorii. In acest fel, Ministerul Educatiei doreste sa faciliteze accesul la educatie al unui numar mai mare de cetateni, sprijinind inclusiv pe cei care au nevoie de o organizare mai putin conventionala a programului scolar.