Nicusor Dan, primarul Bucurestiului, a declarat astazi ca reorganizarea administrativ-teritoriala a capitalei nu va fi realizata in sedii de partid si nici in niciun caz pe genunchi, avand ca scop exclusiv reducerea cheltuielilor. „Este un subiect extrem de serios care se abordează la masa cu specialisti si numai pe baza unor studii fundamentate”, a declarat Dan in cadrul unei conferinte de presa.
Nicusor Dan a subliniat importanta bazarii pe date concrete inainte de a desemna responsabili pentru aceste schimbari, afirmand ca factorul politic trebuie introdus in discutie abia dupa ce se detin informatiile necesare si solutiile care raspund nevoilor cetatenilor. „Informatia precum distantele fata de centrele de dezvoltare si viabilitatea comunelor sunt elemente esentiale pe care trebuie sa le analizam”, a continuat el.
Nicusor Dan a mai adaugat ca, dupa analiza detaliata a disfunctionalitatilor existente intre mari orase precum Bucuresti sau Cluj si localitatile invecinate, vor propune o impartire administrativ-teritoriala care sa reflecte real nevoile regiunilor si sa conduca la dezvoltarea echilibrata a tuturor zonelor.
Referindu-se la istoricul reorganizarii teritoriale, Dan a mentionat ca „pana si comuniștii au dedicat inainte de 1968 aproape 2 ani pentru a studia cum sa reorganizeze teritoriul Romaniei. Chiar si in acele vremuri, s-au realizat analize privind echilibrul dintre judete, populatie si dezvoltarea industriala”. El a adaugat ca anul acesta se va continua si finaliza proiectele incepute si se vor demara unele noi.
Printre proiectele majore anuntate se numara modernizarea conductelor de termoficare din Bucuresti si implementarea controlului inteligent la punctele termice. Lucrarile de reabilitare a liniilor de tramvai sunt in plina desfasurare, cu peste 75% din sâna de tramvai de pe linia 5 montata.
Proiectul vizeaza reabilitarea a aproximativ 50 de km de infrastructura, iar pe strada Nicolae Teclu, lucrarile sunt avansate la peste 60%. Primarul a mentionat ca in primavara acestui an vor fi finalizate studiile de fezabilitate pentru alte proiecte de reabilitare si se va aplica pentru fonduri europene pentru achizitionarea a 250 de tramvaie.
In plus, Dan a anuntat ca vor incepe lucrarile la patinoarul Flamaropol, avand deja autorizarile de construire, si ca se va continua programul de consolidare a cladirilor cu risc seismic. In prezent, sunt deschise sapte santier, cu 69 de proiecte depuse pentru finantare prin PNCCRS si 17 proiecte semnate prin PNRR.
Pe partea de infrastructura rutiera, primarul a mentionat implementarea semaforizarii inteligente si reabilitarea a trei pasaje rutiere importante: podul Baneasa, pasajul Lujerului si Pasajul Obor. Masterplanul Velo si PMUD au fost finalizate si urmeaza aprobarea Consiliului General, in timp ce echipele de specialisti lucreaza la actualizarea PUG.
„Acestea sunt doar cateva dintre proiectele importante pe care le vom derula in acest an. Dupa aprobarea bugetului, suntem pregatiti sa deschidem noi santier si sa continuam dezvoltarea Bucurestiului!”, a concluzionat Nicusor Dan.
This post was last modified on ian. 14, 2025, 3:32 PM 15:32