2 Initiative Guvernamentale Oficiale ale Simonei Bucura-Oprescu cu Masuri IMPORTANTE Vizand Milioane de Romani

2 Initiative Guvernamentale Oficiale Simonei Bucura-Oprescu Masuri IMPORTANTE Vizand Milioane Romani

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a hotarat sa semneze un ordin guvernamental extrem de important pentru Romania, iar asta deoarece el prevede finantarea unor investitii destinate centrelor de zi si rezidentiale publice si private care ii au ca principali beneficiari pe varstnici, persoanele cu dizabilitati si copiii institutionalizati.

Simona Bucura-Oprescu a semnat ordinul in ultima parte a anului 2024, deci investitiile vor incepe sa fie realizate din cursul anului 2025, iar conform ordinului ele urmaresc atat imbunatatirea conditiilor de viata ale beneficiarilor, cat si cresterea sigurantei in astfel de centre.

Fondurile alocate vor fi utilizate pentru lucrari de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu, constructia de cladiri noi, reparatii capitale, renovari, lucrari de extindere si pentru dotarea corespunzatoare a centrelor sociale. In total, au fost alocate peste 164 de milioane de lei pentru 122 de centre publice si peste 206 de milioane de lei pentru 82 de centre private.

„Reforma sistemului de asistenta sociala din Romania a inceput prin stabilirea unui cadru legal clar care sa asigure o protectie sporita beneficiarului. Ne bazam pe parteneriatul cu administratiile locale si cu societatea civila pentru a ne asigura ca aceste finantari au impact maxim si aduc servicii de calitate celor mai vulnerabili”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu otodata, a fost in spatele unei legi extrem de importante adoptate pe final de an 2024, ea privind salariul minim european, prin care se transpune in legislatia nationala Directiva UE 2022/2041 referitoare la salariile minime adecvate din Uniunea Europeana.

Scopul acestei legi este de a asigura un trai decent tuturor lucratorilor romani, precum si de a reduce inegalitatile salariale printr-un mecanism care ia in considerare puterea de cumparare, salariul mediu si productivitatea muncii.

„Odata cu adoptarea acestei legi, vom avea o mai buna protectie a lucratorilor din Romania. Cresterea salariilor este un pas inainte pentru a asigura locuri de munca mai bine platite, dar si stabilitate economica si sociala. Urmarim in mod constant reducerea saraciei in munca si protejarea puterii de cumparare, pentru a nu lasa pe nimeni in urma”, a adaugat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu a amintit, de asemenea, ca Romania a inregistrat in ultimii zece ani cea mai mare crestere a salariului minim din UE, atat in termeni nominali, cat si reali.

Prin aceste masuri, autoritatile incearca sa consolideze sistemul de asistenta sociala si sa imbunatateasca nivelul de trai al populatiei, in special al persoanelor vulnerabile. De asemenea, introducerea Legii salariului minim european in Romania marcheaza un nou pas in directia garantarii unor conditii de munca echitabile si a consolidarii dialogului social.

author avatar
Redactia iDevice.ro