X

Actiunile Militare de ULTIM MOMENT pe care Ministerul Apararii le Aduce in Atentia Romanilor

Ministerul Apararii continua sa-i informeze pe romani in legatura cu actiunile militare care au loc in Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca militarii belgieni si spanioli, dislocati in cadrul Grupului de Lupta NATO din Romania, s-au instruit in prima decada a lunii ianuarie alaturi de aliatii portughezi din Divizia Multinationala Sud-Est.

Ministerul Apararii transmite ca aceste antrenamente au inclus exercitii tactice complexe si simulări specifice luptei in mediul urban, menite sa imbunatateasca coordonarea si eficienta fortelor NATO in scenarii de conflict moderne. Armata Romaniei participa, din ianuarie 2025, la trei dintre cele opt grupuri de lupta ale Aliantei NATO de pe Flancul Estic.

Ca parte a obligatiilor din cadrul NATO ale Romaniei, Armata a inclus trimiterea de efective si tehnica militara catre doua noi grupuri de lupta situate in Slovacia si Bulgaria. In Slovacia, Romania a stabilit un detasament antitanc, in timp ce in Bulgaria se desfasoara un detasament de cercetare. In paralel, Romania continua sa contribuie activ la grupul de lupta din Polonia, unde a implementat un detasament de aparare antiaeriana, consolidand astfel capacitatea defensiva a Aliantei pe Flancul Estic.

Ministerul Apararii spune ca decizia de a infiinta aceste grupuri de lupta multinationale a fost luata in cadrul Summitului NATO de la Madrid din 2022, ca parte a unei strategii mai ample de intarire a masurilor de aparare colectiva pe Flancul Estic al Aliantei Nord-Atlantice. Aceste grupuri au fost organizate dupa modelul celor existente in Tarile Baltice si Polonia, create in urma Summitului NATO de la Varsovia din 2016, demonstrand astfel angajamentul constant al NATO de a asigura securitatea si stabilitatea in regiunea Europei de Est.

In acelasi timp, artileristii antiaerieni romani din Detasamentul de Aparare Antiaeriana „Iron Cheetahs”, dislocati in Baza de Instruire din Bemowo Piskie, Polonia, au desfasurat recent un exercitiu de rezolvare a unei situatii tactice (STX). Aceste activitati de instruire au vizat perfecitionarea capacitatii de planificare si conducere a actiunilor de lupta de catre comandanti, precum si antrenarea si evaluarea membrilor echipajelor, asigurand astfel o pregatire de inalt nivel pentru eventuale situatii de conflict.

Pe langa activitatile de instruire, vineri, 10 Ianuarie 2025, la sediul Statului Major al Fortelor Aeriene, a avut loc o ceremonie importanta de inaintare in grad a unor cadre militare, conferirea de distinctii militare si trecerea in rezervă a unor membri ai Statului Major al Fortelor Aeriene.

Ministerul Apararii afirma ca, in cadrul evenimentului, domnul general-locotenent Leonard Baraboi, seful SMFA, a adresat cuvinte de felicitare colegilor sai, apreciindu-le activitatea dedicata, devotamentul si implicarea manifestata in cadrul institutiei.

Aceste initiative reflecta angajamentul ferm al Romaniei de a sustine securitatea si stabilitatea in regiunea Europei de Est, prin cooperare militara stransa cu aliatii din cadrul NATO. Prin participarea activa la grupurile de lupta si prin organizarea de exercitii de antrenament riguroase, Romania isi consolideaza rolul strategic in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, contribuind semnificativ la apararea colectiva si la mentinerea pacii in Europa.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on ian. 16, 2025, 8:30 AM 08:30

Disqus Comments Loading...