Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anuntat recent noi initiative oficiale derulate la nivelul Guvernului Romaniei, care sunt menite sa valorifice mai eficient deseurile textile si sa stimuleze economia circulara din Romania. Oficialul a subliniat ca potentialul de reciclare a textilelor in tara noastra este urias, iar Ministerul Mediului cauta modalitati prin care articolele vechi de imbracaminte sa poata fi transformate in produse cu valoare adaugata, protejand in acelasi timp mediul inconjurator.
„Am discutat cu Constantin Damov, presedintele Green Group, si cu oaspetii taiwanezi de la Strong and Wise Material Tech Company despre modul in care deseurile textile sunt readuse la viata si transformate in produse noi. Compania a venit cu o solutie inedita prin care imbracamintea si accesoriile deteriorate devin materia prima de baza pentru obiecte utile, durabile si prietenoase cu mediul”, a precizat Mircea Fechet.
Mircea Fechet afirma ca, procesul de reciclare presupune transformarea materialelor din 100% poliester in peleti rPET, in timp ce tesaturile amestecate devin peleti de lemn sintetic. Aceste materii prime pot fi utilizate ulterior la fabricarea unor obiecte precum umerase, suporturi pentru telefoanele mobile sau pardoseli rezistente la intemperii.
„Am avut exemple de astfel de produse pe biroul de la minister, le vedeti si in fotografii, si pot sa confirm ca inovatia in reciclarea textilelor nu doar ca e posibila, dar aduce si un impuls semnificativ pentru economia circulara, unde cred ca tintele Romaniei ar putea fi chiar mai ambitioase”, a adaugat ministrul.
Mircea Fechet, pentru a incuraja dezvoltarea sectorului de reciclare a textilelor, a anuntat ca Ministerul Mediului isi propune sa asigure un sprijin consistent pentru investitorii autohtoni care doresc sa activeze in acest domeniu, inca putin dezvoltat.
Mai mult decat atat, autoritatile vin in sprijinul administratiei publice locale prin finantarea, cu fonduri din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), a centrelor de colectare prin aport voluntar (CAV), destinate inclusiv colectarii de deseuri textile. Aceste centre urmeaza sa devina functionale la nivel national in scurt timp, oferind astfel acces la suficiente cantitati de materie prima.
In paralel, Mircea Fechet a prezentat si rezultate incurajatoare legate de Sistemul Garantie – Returnare (SGR) pentru ambalaje, care a inregistrat performante deosebite la un an de la implementare. „Chiar si in luna decembrie, perioada in care sarbatorile de iarna ne ocupa tuturor agenda, au fost returnate peste 290 de milioane de PET-uri, sticle si doze de aluminiu.
Mai mult, pe harta nationala a punctelor de colectare automata au aparut 221 noi aparate automate (RVM), adaugandu-se miilor de puncte de returnare infiintate in 2024”, a subliniat oficialul. Datele ministerului arata ca in decembrie peste 27.800 de tone de plastic, sticla si aluminiu au ajuns la reciclatori, unde sunt transformate in materie prima pentru diverse industrii.
„Faptul ca, in numai un an, am ajuns la astfel de rezultate, pornind de la zero, demonstreaza ca SGR a reusit performante de invidiat chiar si la nivel european”, a adaugat Mircea Fechet. Ministrul este convins ca 2025 va fi anul in care acest sistem va functiona la capacitate maxima, mentionand ca autoritatile „nu iau piciorul de pe acceleratie” in ceea ce priveste sprijinirea acestor initiative.
Astfel, Romania se contureaza ca un exemplu de bune practici in domeniul reciclarii, atat in privinta textilelor, cat si a ambalajelor. Noile masuri anuntate de Mircea Fechet demonstreaza hotararea Ministerului Mediului de a transforma economia lineara intr-una circulara, prin stimularea dezvoltarii unor noi tehnologii si investitii care sa puna mediul pe primul plan.