Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, anunta o serie de modificari normative importante, printr-o Hotarare de Guvern care a fost adoptata, ele vizand prelungirea termenelor si simplificarea procedurilor referitoare la licentierea serviciilor sociale, conform Legii nr.197/2012 si Hotararii Guvernului nr.924/2024.
Simona Bucura-Oprescu a semnat Hotararea de Guvern pe final de an 2024, iar noile prevederi stabilesc ca dosarele aflate in curs de solutionare la data de 21 aprilie 2024, precum si cele depuse pana la 31 decembrie 2024, nu vor mai necesita autorizatia de securitate la incendiu sau un document eliberat de inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta care sa ateste ca spatiul nu se supune autorizarii.
In acelasi timp, furnizorii trebuie sa continue demersurile de obtinere a acestei autorizatii pana la 31 decembrie 2024, in caz contrar riscand retragerea licentei de functionare. Ministerul Muncii a derulat actiuni menite sa sprijine obtinerea avizelor de securitate la incendiu.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca au fost transmise autoritatilor locale si centrale informatiile rezultate in urma controalelor de prevenire executate de inspectoratele pentru situatii de urgenta, iar metodologia de finantare pentru investitii in centrele de servicii sociale a fost completata in vederea prioritizarii cererilor care urmaresc conformarea la normele de aparare impotriva incendiilor.
O colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne a fost necesara pentru elaborarea dispozitiilor generale de aparare impotriva incendiilor in spatii si cladiri in care se organizeaza si functioneaza servicii sociale, aprobate printr-un ordin comun al viceprim-ministrului, ministrului afacerilor interne, ministrului muncii si solidaritatilor sociale si ministrului familiei, tineretului si egalitatii de sanse.
Situatia centralizata de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala releva existenta, la nivelul lunii octombrie 2024, a unui numar de 5384 de servicii sociale licentiate, dintre care 2565 detin autorizatie de securitate la incendiu, 1043 nu o detin, iar 1776 nu au obligatia obtinerii acesteia.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca pentru cele 1043 care nu detin autorizatia, 458 sunt furnizori publici, iar 585 sunt din mediul privat. Hotararea de Guvern in curs propune schimbarea alineatelor (1) si (2) ale articolului 50 din Anexa la H.G. nr.118/2014 924/2024, astfel incat dosarele de licentiere si relicentiere aflate in curs de solutionare la 21 aprilie 2024, depuse pana la 31 decembrie 2024, precum si dosarele de relicentiere depuse in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025 sa poata fi rezolvate fara a fi necesara autorizatia de securitate la incendiu.
Termenul pana la care furnizorii au obligatia de a continua demersurile pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, in cazul licentelor acordate intre 21 aprilie si 31 decembrie 2024 sau al dosarelor de relicentiere solutionate in 2025, se prelungeste pana la 31 decembrie 2025. Lipsa documentului aferent, precum si nerespectarea recomandarilor formulate de reprezentantii inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta duc la retragerea licentei de functionare.
Simona Bucura-Oprescu a stabilit modificari care aduc un interval mai generos pentru realizarea masurilor preliminare necesare obtinerii autorizatiei sau pentru indeplinirea tuturor recomandarilor primite de la inspectoratele pentru situatii de urgenta. Conform Legii nr.100/2024, autoritatile publice care emit autorizatii administrative au la dispozitie un an de la intrarea in vigoare a acestei legi pentru a isi revizui criteriile de emitere, in acord cu dispozitiile art.3 alin.(4) din Legea nr.197/2012.
Controlul efectuat de autoritatile abilitate in domeniul apararii impotriva incendiilor ramane valabil pe toata aceasta perioada si se aplica in conformitate cu legislatia speciala existenta. Furnizorii de servicii sociale au responsabilitatea exclusiva de a asigura respectarea cerintelor privind securitatea la incendiu pana la momentul obtinerii autorizatiei necesare, in acord cu reglementarile legale in vigoare.