Cadrul Oficial de ULTIM MOMENT Stabilit de Florin Barbu si Adoptat de Guvernul Romaniei

Cadrul Oficial ULTIM MOMENT Stabilit Florin Barbu Adoptat Guvernul Romaniei

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat aprobarea in sedinta de Guvern a doua Hotarari de Guvern foarte importante pentru dezvoltarea agriculturii romanesti, ambele vizand reglementarile incluse in Planul Strategic (PS) PAC 2023-2027.

Florin Barbu transmite ca, prima dintre acestea, Hotararea pentru modificarea si completarea HG nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a interventiilor specifice dezvoltarii rurale, asigura baza legala pentru utilizarea fondurilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Noile prevederi sunt aliniate cu versiunea 7.1 a PS 2023-2027, aprobata de Comisia Europeana in noiembrie 2024, si vizeaza corelarea normelor cu dispozitiile Ordonantei de urgenta nr. 85/2023 in ceea ce priveste acordarea avansului pentru beneficiarii fondurilor europene nerambursabile, optimizarea procesului de evaluare, selectare si solutionare a contestatiilor.

Astfel incat accesarea fondurilor FEADR sa fie mai rapida, iar absorbtia financiara sa fie cat mai eficienta, precum si mentinerea valorii totale a contributiei Uniunii Europene, asa cum a fost stabilita prin Decizia de punere in aplicare a Comisiei Europene nr. C(2022) 8.783 din 7.12.2022, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cea de-a doua hotarare adoptata, pentru modificarea si completarea HG nr. 1571/2022, stabileste cadrul general de implementare a interventiilor aferente sectoarelor vegetal si zootehnic, finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si de la bugetul de stat.

Florin Barbu transmite ca, printre masurile introduse se numara crearea unei noi ecoscheme, PD-28, destinata mentinerii zonelor neproductive si/sau infiintarii de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile, corelarea ecoschemelor PD-01 (Sprijin de baza pentru venit in scopul sustenabilitatii – BISS), PD-05 (Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul in fermele mici) si PD-28 (Mentinerea de zone neproductive si/sau infiintarea de elemente noi de peisaj) prin introducerea unei cerinte specifice voluntare pentru terenurile arabile.

Includerea in definitia hectarului eligibil a suprafetelor piscicole utilizate temporar in scop agricol, precum si a suprafetelor pe care exista instalatii de energie regenerabila, conform legislatiei nationale, si completarea cheltuielilor eligibile aferente sectorului apicol prin extinderea interventiei IS-A-05 – rationalizarea transhumantei, care va permite decontarea echipamentelor de incarcare-descarcare a stupilor in pastoral, inclusiv cele autopropulsate.

Aceste modificari legislative sunt menite sa asigure coerenta in aplicarea masurilor din Planul Strategic PAC 2023-2027 si sa faciliteze accesul fermierilor la fondurile europene si nationale destinate agriculturii. Prin adoptarea lor, se urmareste sustinerea dezvoltarii durabile a sectorului agroalimentar din Romania si sa consolidam eficienta investitiilor in mediul rural.

Noile reglementari nu vor afecta contributia totala a Uniunii Europene aprobata pentru implementarea interventiilor din PS 2023-2027, conform Deciziei de punere in aplicare a Comisiei Europene nr. C(2022) 8.783 din 7.12.2022, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, se pastreaza cadrul financiar necesar pentru realizarea obiectivelor strategice si pentru asigurarea unei absorbtii optime a fondurilor europene.

author avatar
Redactia iDevice.ro