X

Evidenta Oficiala de ULTIM MOMENT Stabilita de Ministrul Educatiei pentru Scolile din Intreaga Romanie

Ministrul Educatiei, Daniel David, a hotarat sa permita publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a unei noi metodologii vizand scolile din toata tara, pentru privind fundamentarea cifrei de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar de stat si evidenta efectivelor de anteprescolari, prescolari si elevi din unitatile de invatamant particular pentru anul scolar 2025-2026.

Ministrul Educatiei a stabilit ca documentul sa puna accent pe asigurarea echitatii in accesul la educatie si pe dezvoltarea ofertelor de formare profesionala adaptate cerintelor pietei muncii. Scopul principal al metodologiei este de a promova masuri dinamice pentru accesul la educatie in toate zonele, atat urbane, cat si rurale, cu atentie speciala asupra invatamantului tehnologic.

Se vizeaza dezvoltarea calificarii profesionale in functie de traditiile locale si potentialul socio-economic, astfel incat absolventii sa se poata integra mai usor pe piata muncii. Pentru invatamantul liceal, criteriul relevantei impune investigarea necesarului de specializari teoretice si o analiza atenta a solicitarilor operatorilor economici, in special pentru organizarea de clase in sistem dual, care imbina studiile teoretice cu practica la locul de munca.

Ministrul Educatiei subliniaza ca prin aceasta metodologie se urmareste solutionarea integrala a cererilor acestora, cu exceptia cazurilor in care intervin dificultati obiective, precum acreditarea unitatilor scolare sau imposibilitatea constituirii formatiunilor de studiu.

Documentul stabileste si criteriile specifice obligatorii in elaborarea proiectului planului de scolarizare pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat. Printre acestea se regaseste respectarea limitelor prevazute de art. 23 alin. (1) din Legea nr. 198/2023, inclusiv in ceea ce priveste constituirea formatiunilor de studiu la educatie timpurie, invatamant primar, gimnazial si liceal.

Clasele trebuie organizate in functie de specificul filierei, cu 24 de elevi in invatamantul liceal cu frecventa (fie filiera tehnologica si profesionala, fie teoretica ori vocationala) si 26 de elevi in clasele serale, in timp ce in invatamantul tertiar nonuniversitar se accepta 28 de elevi intr-o clasa.

Ministrul Educatiei stabileste ca se pune un accent important pe colaborarea cu operatorii economici pentru organizarea formatiunilor de studiu in sistem dual, dar si pe asigurarea cuprinderii tuturor copiilor de 4, 5 si 6 ani in invatamantul prescolar si in clasa pregatitoare. In plus, toti absolventii de clasa a VIII-a trebuie sa fie inclusi in invatamantul liceal si profesional, inclusiv in sistem dual, astfel incat sa finalizeze invatamantul obligatoriu.

Metodologia prevede organizarea programului A doua sansa pentru persoanele care au depasit varsta corespunzatoare clasei, indiferent de momentul si motivele intreruperii studiilor. Totodata, sunt introduse masuri speciale pentru candidatii de etnie roma, pentru cei cu cerinte educationale speciale si pentru tinerii de origine romana din Republica Moldova, tarile invecinate si diaspora, prin stabilirea unui numar de locuri rezervate.

Ministrul Daniel David a subliniat ca noile reguli ofera stabilitate si predictibilitate sistemului de invatamant, pastrand totodata flexibilitatea necesara pentru adaptarea la nevoile specifice ale fiecarei comunitati. Metodologia va fi revizuita periodic pentru a asigura un parcurs educational inclusiv si relevant, iar autoritatile locale si inspectoratele scolare vor colabora activ cu unitatile de invatamant si partenerii sociali pentru o implementare eficienta a masurilor cuprinse in document.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...