Marcel Ciolacu, premierul Romaniei, a declarat recent ca a avut o intalnire la Ministerul Agriculturii cu intreaga echipa si cu ministrul de resort, pentru a discuta prioritatile bugetare si proiectele incepute anul trecut. In context, acesta a amintit ca Ministerul Agriculturii a beneficiat, in 2023, de cel mai mare buget de dupa Revolutie, in jur de 2% din PIB, influentat in mare masura de provocarile aparute in urma razboiului din Ucraina.
Marcel Ciolacu afirma ca, desi anul acesta bugetul ramane semnificativ peste nivelul obisnuit, Ciolacu a dorit sa se asigure, impreuna cu ministrul, ca toate initiativele in valoare de aproximativ 3,5 miliarde de euro, initiate in diverse sectoare aflate in dezvoltare, vor fi continuate.
Liderul PSDĀ a precizat ca reducerea de 5% a anvelopei salariale nu va reprezenta un impediment, atata vreme cat ministerul se incadreaza in noua schema bugetara. Tot el a mentionat ca, prin ordonanta de urgenta privind reorganizarea, Parlamentul Romaniei a prorogat aplicarea unor masuri cu un an, masuri care ar fi dus la diminuarea numarului ordonatorilor de credite cu aproximativ 69. Chiar si cu aceasta amanare, Marcel Ciolacu a subliniat ca procesul de reducere a ordonatorilor se va realiza in cele din urma.
O alta tema abordata a vizat structura deficitului comercial, estimat la circa 3 miliarde de euro. Romania continua sa exporte cantitati semnificative de materie prima, in timp ce importa produse procesate. Saptamana viitoare, Ciolacu, impreuna cu secretarul de stat Botanoiu si echipa ministerului, va analiza punctual acest deficit, urmarind identificarea solutiilor si programelor menite sa diminueze semnificativ decalajul in 2024 si in anii urmatori.
De asemenea, oficialii au discutat despre dificultatile pe care producatorii romani le intampina in accesarea marilor lanturi de magazine, astfel ca, din saptamana urmatoare, ministrul Agriculturii va relua dialogul cu retailerii din tara.
Exista in continuare o plafonare a preturilor valabila, cel mai probabil, pana la 30 iunie, iar demersurile de sustinere a producatorilor romani trebuie initiate din timp. In acest sens, se va consulta intreaga legislatie europeana si se va face o comparatie cu directivele in vigoare, astfel incat producatorii autohtoni sa beneficieze de conditii mai avantajoase in raport cu competitia.
Marcel Ciolacu a atras atentia asupra marilor deficite din anumite sectoare, precum carnea de porc, dar si a situatiei carnii de pasare, unde Romania a ajuns la un grad de export de 146%, devenind unul dintre cei mai importanti jucatori din regiune.
In acelasi timp, presedintele PSD a confirmat mentinerea sistemului de licentiere pentru importurile din Ucraina, pe toate categoriile incluse anterior, explicand ca acest pas urmareste sa mentina un echilibru intre sprijinirea productiei interne si asigurarea stabilitatii pe piata alimentara.
This post was last modified on ian. 19, 2025, 7:24 PM 19:24