X

NASA Trage un Extrem de INGRIJORATOR Semnal de ALARMA pentru Toata Omenirea (VIDEO)

NASA, trage un semnal de alarma extrem de ingrijorator, iar asta pentru ca in baza calculelor facute de catre cercetatorii sai, in cursul anului 2024 s-a inregistrat cea mai ridicata temperatura medie globala a suprafetei Pamantului de pana acum. Temperaturile globale din acest an au depasit cu 2.30 grade Fahrenheit (1.28 grade Celsius) media secolului al XX-lea (1951-1980), stabilind un nou record care depaseste chiar si cel din 2023.

NASA spune ca, aceasta crestere a temperaturilor vine dupa o secventa fara precedent de 15 luni consecutive de recorduri lunare de temperatura, care s-a intins din iunie 2023 pana in august 2024.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a subliniat importanta intelegerii schimbarilor climatice actuale, mentionand impactul semnificativ al temperaturilor ridicate si al incendiilor de padure din California asupra centrelor de lucru si fortelor de munca. Aceste fenomene extreme accentueaza nevoia de a monitoriza si intelege mai bine planeta in schimbare.

Cercetarile efectuate de NASA arata ca, in 2024, Pamantul a fost cu aproximativ 2.65 grade Fahrenheit (1.47 grade Celsius) mai cald decat media secolului al XIX-lea (1850-1900). Peste jumatate din anul 2024, temperaturile medii globale au fost cu mai mult de 1.5 grade Celsius peste nivelurile de referinta, iar media anuala ar fi putut depasi aceasta valoare pentru prima data, desi exista unele incertitudini matematice.

Directorul Institutului Goddard pentru Studiul Spatiului de la NASA (GISS) din New York, Gavin Schmidt, a explicat ca acordul de la Paris privind schimbarile climatice stabileste obiectivul de a mentine incalzirea globala sub 1.5 grade Celsius pe termen lung. El a comparat situatia actuala cu perioadele calduroase din trecutul indepartat al Pamantului, subliniind ca in doar 150 de ani, planeta a ajuns la jumatatea distantei catre caldura din perioada Pliocenului.

NASA Trage un Extrem de INGRIJORATOR Semnal de ALARMA pentru Toata Omenirea (VIDEO)

Tendinta de incalzire globala din ultimele decenii este determinata in principal de emisiile de gaze cu efect de sera, precum dioxidul de carbon si metanul. In anii 2022 si 2023, emisiile de dioxid de carbon provenite din combustibili fosili au inregistrat cresteri record, conform unei analize internationale recente. Concentratia de dioxid de carbon in atmosfera a crescut de la aproximativ 278 parti per milion in secolul al XVIII-lea la aproximativ 420 parti per milion in prezent.

NASA, impreuna cu alte agentii federale, colecteaza periodic date privind concentratiile si emisiile de gaze cu efect de sera. Aceste informatii sunt disponibile la Centrul American pentru Gaze cu Efect de Sera, care consolideaza date din diverse observatii si modele, avand ca scop oferirea unei surse centralizate de informatii pentru factorii de decizie.

Factorii naturali, cum ar fi fenomenele El Niño si La Niña, pot influenta temporar temperaturile anuale. Inceputul unui El Niño puternic toamna anului 2023 a contribuit la depasirea recordurilor de temperatura globala. Desi efectele El Niño s-au diminuat in 2024, valul de caldura a continuat sa depaseasca asteptarile, ceea ce indica o tendinta de incalzire pe termen lung. Cercetarile in curs incearca sa identifice alti factori contributori, inclusiv impactul eruptiei vulcanice Tonga din ianuarie 2022 si reducerile de poluare, care pot influenta acoperirea norilor si reflectia energiei solare inapoi in spatiu.

In concluzie, desi nu fiecare an va depasi recordurile de temperatura, tendinta pe termen lung de incalzire globala este clara. Impacturile deja vizibile, cum ar fi precipitatiile extreme, valurile de caldura si riscul crescut de inundatii, vor continua sa se agraveze atata timp cat emisiile de gaze cu efect de sera persista.

NASA continua sa monitorizeze indeaproape schimbarile climatice si sa ofere date esentiale pentru intelegerea si combaterea incalzirii globale. Eforturile agentiei sunt cruciale pentru a ghida politicile globale si a proteja viitorul planetei noastre.

This post was last modified on ian. 19, 2025, 2:55 PM 14:55

Disqus Comments Loading...