Ministerul Apararii anunta ca, Generalul Gheorghita Vlad, Seful Statului Major al Apararii, a reprezentat Romania in cadrul Reuniunii Comitetului Militar al NATO in formatul sefilor apararii (MCCS), desfasurata intre 15 si 16 ianuarie la sediul Aliantei din Bruxelles.
Ministerul Apararii confirma oficial ca intalnirea a avut ca tematici principale misiunile curente, inclusiv asistenta acordata Ucrainei, procesul de planificare a apararii aliate, colaborarea cu partenerii NATO, precum si masurile pentru accelerarea standardizarii si interoperabilitatii fortelor militare.
Generalul Vlad a subliniat contributia continua a Fortelor Armate Romanesti la eforturile comune ale Aliantei pentru consolidarea capacitatilor de descurajare si aparare. „Romania ramane dedicata sprijinirii procesului NATO de adaptare a structurilor de comanda si control, aliniindu-se cu planurile din cadrul Conceptului de Descurajare si Aparare a Zonei Euro-Atlantice.
Continuam sa sustinem tarile din Balcanii de Vest si sa oferim sprijin multidimensional Ucrainei. In paralel cu eforturile pentru intarirea flancului estic, ne propunem sa consolidam securitatea in regiunea Marii Negre, o zona strategica pentru intreaga Aliante”, a declarat generalul Vlad.
Ministerul Apararii aduce in atentie si ca pe parcursul evenimentului, generalul Vlad a purtat discutii bilaterale cu omologii din Canada, Elvetia, Franta, Georgia, Regatul Unit si Turcia. Un moment istoric a fost realizat prin intalnirea cu generalul Yoshihide Yoshida, seful nipon al Apararii, marcand prima astfel de intalnire intre oficialii militari de rang inalt ai României si Japonia, parteneri strategici din 2023.
A avut loc o prima runda de discutii cu amiralul Pierre Vandier, noul Comandant Suprem Aliat pentru Transformare. Reuniunea MCCS reprezinta cea mai inalta autoritate militara a NATO, desfasurandu-se de obicei de doua ori anual la Bruxelles si o data intr-o tara membra a Aliantei.
Comitetul Militar poate organiza intalniri in diverse formate, inclusiv in cadrul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic, pentru a aborda situatii specifice si de urgenta.
Ministerul Apararii le explica romanilor si ca Viceamiralul Mihai Panait, Seful Statului Major al Fortelor Navale, a participat la ceremonia de schimbare a comenzii Grupului Operativ pentru Combaterea Minoanelor Marine din Marea Neagra (MCM BS TG) si la sedinta bianuala a Comitetului MCM Black Sea in Varna, Bulgaria. Sub comanda Fortelor Navale ale Turciei, Grupul a desfasurat trei activari intre iulie 2024 si ianuarie 2025, iar viitoarele comenzi vor alterna intre fortele navale bulgare si romane, conform acordului semnat in ianuarie 2024 la Istanbul.
Scopul principal al Grupului Operativ este asigurarea securitatii traficului maritim in Marea Neagra prin activitati de supraveghere, recunoastere si neutralizare a minelor marine, precum si operatiuni de cautare si salvare pe mare.
This post was last modified on ian. 20, 2025, 12:35 AM 00:35