Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a declarat astazi ca are loc o noua intalnire la Bucuresti cu Szijjarto Peter, ministrul ungur al Afacerilor Externe si Comertului. Intalnirea vine in contextul consolidarii colaborarii dintre Romania si Ungaria ca state membre ale Spatiului Schengen.
„Portul Constanta este acum mai accesibil si pentru industria din Ungaria, ceea ce contribuie la intarirea economiilor noastre. Atat Romania, cat si Ungaria devin tot mai atractive pentru investitori”, a afirmat Grindeanu.
Sorin Grindeanu a subliniat importanta imbunatatirii conexiunilor de transport intre cele doua tari si planurile de construire a unor noi artere de transport strategice, inclusiv drumuri expres precum DEx Satu Mare-Oar in Romania si DEx M49 in Ungaria, DEx Arad-Oradea in Romania si Autostrada M44 in Ungaria, precum si Beba Veche in Romania si Kubekhaza in Ungaria.
Deasemenea, s-a convenit construirea unui nou pod peste raul Mures, care va asigura conexiunea intre localitatile Cenad in Romania si Magyarcsanad in Ungaria. Pe plan intern, ministrul Grindeanu a oferit detalii despre evolutia proiectului Lotul 4 al A0 Nord, care acopera sectiunea Pantelimon-Glina.
„Constructorul roman a avansat semnificativ cu lucrarile la podul Cernica, cea mai dificila structura de pe acest lot. Forajele pentru fundatiile podului trebuie finalizate pana la sfarsitul lunii martie 2025, conform acordului de mediu”, a explicat Grindeanu.
Sorin Grindeanu specifica faptul ca, stadiul fizic al intregului santier a atins 30%, iar daca antreprenorul isi mentine ritmul, se preconizeaza ca toata sectiunea de 4,47 km va fi deschisa la trafic in aceasta toamna, desi termenul contractual este primavara anului 2026. Acest lot va asigura conexiunea dintre semi-inelul nordic al A0 (Autostrada de Centura Bucuresti) si A2 (Autostrada Soarelui).
Contractul, finantat prin Programul de Transport, are o valoare de 312,63 milioane de lei fara TVA si o durata de 30 de luni. In plus, a fost emisa Autorizatia de Construire pentru Sectiunea 3 (Leghin-Targu Neamt) a Autostrazii Targu Mures-Targu Neamt, parte a tronsonului A8.
Lucrarile se vor desfasura pe teritoriul mai multor unitati administrative din judetul Neamt si Iasi, cu o lungime de 29,9 km si trebuie finalizata pana in 2026. Contractul, finantat prin PNRR, are o valoare de 1,56 miliarde de lei fara TVA si este derulat de un constructor roman. Pe traseul acestei noi sectiuni de autostrada vor fi construite 13 poduri, doua viaducte, opt pasaje si un Centru de Intretinere si Coordonare (CIC).
Aceasta serie de initiative reflecta angajamentul Romaniei de a imbunatati infrastructura de transport si de a fortifica relatiile economice si comerciale cu partenerii sai din Uniunea Europeana.
This post was last modified on ian. 20, 2025, 2:16 PM 14:16