X

Cadrul Legal de ULTIM MOMENT Adoptat de Ministrul Educatiei Vizand Unitatile de Invatamant din Romania

Ministrul Educatiei, Daniel David, a aduce in atentia a milioane de elevi, parinti si profesori din toata tara, semnarea si publicarea noilor Norme metodologice care stabilesc cadrul legal pentru organizarea si desfasurarea concursurilor de ocupare a posturilor didactice, catedrelor vacante si rezervate din unitatile de invatamant preuniversitar particular.

Ministrul Educatiei a stabilit ca, in baza noilor reglementari, unitatile de invatamant preuniversitar particular au posibilitatea de a organiza concursuri pentru ocuparea posturilor didactice si a catedrelor vacante sau rezervate pe tot parcursul anului. Este obligatorie publicarea acestor posturi la sediile institutiilor, pe site-urile acestora, precum si in presa locala si centrala, cu cel putin 15 zile inaintea inceperii procedurilor de selectie si angajare.

Posturile didactice pot fi publicate pentru angajare pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata, de cel mult un an scolar. In cazul catedrelor rezervate, acestea pot fi anuntate exclusiv pentru angajare pe perioada determinata de maximum un an scolar. Aceste masuri asigura transparenta si corectitudinea procesului de recrutare in invatamantul privat.

Ministrul Educatiei afirma ca si consiliul de administratie al fiecarei unitati de invatamant sau centrul de concurs, dupa caz, va comunica Inspectoratului Judetean de Invatare si Cercetare (ISJ/ISMB) decizia privind posturile disponibile, incluzand informatii detaliate precum tipul de angajare, perioada de organizare a concursului, componența comisiei de concurs si documentele necesare pentru candidati.

In situatiile in care unitatile de invatamant preuniversitar particular se asociaza temporar, posturile pentru angajare pe perioada nedeterminata pot fi constituite din ore existente in doua sau mai multe unitati din aceeasi localitate sau din localitati apropiate. Toate posturile sunt publicate in conformitate cu Centralizatorul privind disciplinele de invatamant, domeniile si specializarile, precum si probele de concurs valabile.

Ministrul Educatiei specifica foarte clar ca monitorizarea concursurilor va fi efectuata de catre Comisia Judeţeană sau cea a Municipiului Bucuresti, in functie de locatie, formata din inspectori scolari si alte categorii specializate. Aceasta comisie va asigura respectarea procedurilor, va instrui comisiile implicate si va analiza documentatia prezentata de unitatile de invatamant.

Membrii comisiei de monitorizare nu pot face parte din comisiile organizatoare ale concursului si nu pot desfasura alte activitati in afara celor prevazute de normele metodologice. Aceasta masura previne potentialele conflicte de interese si asigura integritatea procesului de selectie.

Noile norme metodologice reprezinta un pas important in profesionalizarea si transparentizarea procesului de recrutare in invatamantul privat, facilitand ocuparea posturilor didactice cu candidati calificati si motivati, in beneficiul elevilor si al intregului sistem educational.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on ian. 20, 2025, 12:08 AM 00:08

Disqus Comments Loading...