X

Explicatiile Oficiale de ULTIM MOMENT ale Ministrului Energiei privind Sectorul Energetic din Romania

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat astazi ca una dintre principalele responsabilitati ale unui ministru este de a informa publicul si de a explica functionarea sectorului energetic. „Energia este un domeniu tehnic, dar avem nevoie de ea in fiecare clipa. De aceea, voi continua sa explic cu fiecare ocazie cum functioneaza lucrurile, avand constiinta ca exista in tara noastra o majoritate care iubeste adevarul si isi doreste o viata mai buna,” a afirmat ministrul.

Ministrul Energiei afirma ca energia eoliana reprezinta cea mai importanta resursa din mixul energetic al Romaniei, contribuind cu aproape 27% si 2000MW la productia totala. Burduja a clarificat conceptele eronate privind productia de energie eoliana, referindu-se la criticile adresate de fostul candidat la functia de presedinte, denumit de ministru „calaretul fara cap”. „Este doar una dintre multele aberații care au fost promovate in campanie,” a adaugat el.

Productia energetica totala a Romaniei a atins peste 7200MW, un nivel impresionant avand in vedere un consum relativ ridicat, mai ales in weekend-uri, unde cererea depaseste 8000MW. Diferenta este acoperita prin importuri. Producerea hidroenergetica a fost de 1146MW, mai mica decat de obicei din cauza unui an secetos in 2024 si a debitelor reduse in hidrocentralele de pe rauri. Cu toate acestea, nivelul de umplere al lacurilor de acumulare este de 57,4%, asigurand rezerve de energie pentru urmatoarele luni, pana la inceperea ploilor si topirea zapadelor.

Burduja a subliniat importanta energiei eoliene in conservarea altor surse de energie, considerand aceasta o abordare inteleapta si prudenta. De asemenea, ministerul gestioneaza energie din baterii, care in prezent reprezinta 10MW, dar se preconizeaza cresterea acestei capacitati la 1000MW pana in 2027, prin proiecte finantate din fonduri nerambursabile.

In ceea ce priveste dezvoltarea viitoare a energiei eoliene, ministrul a anuntat atragerea unor finantari record din PNRR si Fondul pentru Modernizare pentru noi parcuri eoliene. Din partea PNRR, s-au semnat contracte pentru 300MW, dintre care 30MW au fost deja in functiune in 2024, la Romcim, Medgidia. Fondul pentru Modernizare contribuie la productie si autoconsum de aproape 1000MW, cu apelul inchis si proiecte in evaluare. In plus, contractele pentru diferenta aduc 1100MW semnate, completand astfel eforturile de extindere a capacitatii eoliene a tarii.

„Totul este sa avem si Romania vant in pande, azi si pe viitor, la propriu si la figurat. Sa o tinem pe drumul corect al democratiei, dezvoltarii si adevarului. Doar asa vom atinge independenta energetica,” a declarat Burduja, criticand ideea importului de gaz rusesc.

Ministrul Energiei a explicat ca importurile sunt necesare momentan din mai multe motive: conservarea rezervelor de apa pentru urmatoarele doua luni, costuri mai mici comparativ cu producerea suplimentara pe carbune si pierderea a 7000MW capacitati de productie intre 2009-2022, ceea ce a determinat apelul la importuri. Totusi, se preconizeaza ca aceasta situatie se va schimba din 2026, cand se estimeaza recuperarea a cel putin 1500-2000MW in banda, ceea ce va permite Romaniei sa devina net exportator de energie in majoritatea timpului.

Ministerul Energiei asigura ca toate masurile sunt luate pentru a asigura un viitor energetic sustenabil si independent pentru Romania, adaptandu-se la nevoile actuale si viitoare ale tarii. Burduja a incheiat prin a sublinia importanta alegerilor fiecarui roman in acest context, intrebandu-se ce va alege tara pentru un viitor energetic sigur si prosper.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on ian. 20, 2025, 12:00 AM 00:00

Disqus Comments Loading...