Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat inca o Hotarare de Guvern pe care intentioneaza sa o adopte, iar asta pentru ca ea stabileste organizarea si functionarea noului Minister al Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale, ca urmare a fuziunii prin absorbtie intre Ministerul Muncii si Solidaritatilor Sociale si Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza in mod oficial in cadrul acestei hotarari ca masura vine in urma Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2024, avand ca scop imbunatatirea coordonarii intre domeniile muncii, protectiei sociale, familiei, tineretului si egalitatii de sanse.
In prezent, Ministerul Muncii si Solidaritatilor Sociale era organizat in subordinea Guvernului, cu personalitate juridica, si functiona ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, conform Hotararii Guvernului nr. 23 din 5 ianuarie 2022. Aceasta structura numara 476 de posturi, inclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor acestora. Conducerea era asigurata de ministru, sprijinit de patru secretari de stat, de un secretar general si de doi secretari generali adjuncti.
Simona Bucura-Oprescu a stabilt deasemenea ca Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse functiona ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, in baza Hotararii Guvernului nr. 22 din 5 ianuarie 2022, si avea 173 de posturi finantate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii si posturile din cabinetele acestora. Ministrul familiei, tineretului si egalitatii de sanse era secondat de doi secretari de stat, un subsecretar de stat, un secretar general si un secretar general adjunct.
Potrivit noilor prevederi, Ministerul Muncii si Solidaritatilor Sociale se reorganizeaza prin fuziune cu Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, acesta din urma fiind desfiintat. In urma fuziunii, structura rezultata isi schimba denumirea in Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale si preia toate atributiile, personalul, posturile si patrimoniul in domeniile familiei si tineretului.
Simona Bucura-Oprescu a hotarat si ca Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale va prelua pachetul de actiuni detinut de stat la Societatea “Biroul de Turism pentru Tineret (B.T.T.)” – S.A. Bucuresti. Conform legislatiei in vigoare, acest minister va exercita toate drepturile si isi va asuma toate obligatiile aferente calitatii de actionar in numele statului, avand dreptul sa numeasca si sa revoce reprezentantii statului in adunarea generala a actionarilor. In plus, este autorizat sa aprobe modificarile actelor constitutive si sa realizeze formalitatile de publicitate si inregistrare necesare.
Actiunile si procedurile in curs de desfasurare vor fi continuate de catre noul Minister al Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale, pastrandu-se validitatea actelor indeplinite anterior intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta. In cazul oricaror litigii pe rolul instantelor judecatoresti sau arbitrale nationale, in care statul este parte in calitate de actionar la Societatea “Biroul de Turism pentru Tineret (B.T.T.)” – S.A. Bucuresti, interesele statului vor fi reprezentate de catre noul minister, in conditiile prevazute de lege.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza si ca finantarea cheltuielilor legate de aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2011, referitoare la guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, se va realiza din bugetul aferent activitatii de privatizare al ministerului. In acest mod, se asigura continuitatea tuturor demersurilor legate de participarea statului in cadrul Societatii “Biroul de Turism pentru Tineret (B.T.T.)” – S.A. Bucuresti.
Totodata, Autoritatea pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie va trece din subordinea fostului Minister al Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse in subordinea noului Minister al Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale.
Scopul acestei masuri, subliniat de Simona Bucura-Oprescu, este asigurarea unei abordari unitare si integrate in toate domeniile care vizeaza protectia sociala, drepturile copilului, adoptiile, politicile familiale, tineretul si egalitatea de sanse.
Prin aceasta fuziune, guvernul urmareste sa armonizeze politicile nationale cu cele europene si internationale intr-un mod mai eficient, oferind un cadru institutional cuprinzator. Noua structura isi propune sa implementeze strategii guvernamentale care sa sprijine familiile, sa promoveze incluziunea sociala, sa protejeze si sa sustina dezvoltarea tinerilor, precum si sa asigure egalitatea de sanse intre femei si barbati.