Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reiterat angajamentul Guvernului Romaniei de a oferi in continuare sustinere oficiala pentru fermierii si pescarii romani in cadrul unei serii de intalniri de lucru desfasurate miercuri, 22 ianuarie 2025, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Florin Barbu transmite ca discutiile au implicat reprezentantii asociatiilor si federtatiilor din sectoarele agriculturii, pisciculturii si cresterea porcilor, avand ca scop identificarea si stabilirea unor masuri de sprijin si solutii pentru dezvoltarea pe termen mediu si lung a fermelor romanesti.
„Asa cum am promis, vom continua programele si masurile de sprijin pentru fermieri”, a declarat ministrul Barbu. El a subliniat importanta colaborarii cu asociatiile si federtatiile pentru a accesa toate programele de finantare europeana si a aloca fondurile necesare sustinerii productiei locale de fructe, legume, carne si peste.
Florin Barbu subliniaza ca, in cadrul intalnirii cu reprezentantii sectorului pescaresc, s-au abordat formele de sprijin, lansarea apelurilor pentru masurile din Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (AM POPAM), precum si alocarile pentru acvacultura si procesare.
Prezenti la discutii au fost si secretarul de stat Aurel Simion, precum si conducerea AM POPAM. Un punct central al dialogului a fost acordarea compensatiilor pentru contracararea efectelor razboiului din Ucraina, cu o suma disponibila de 8,7 milioane de euro in cadrul Programului pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Ministrul a solicitat identificarea rapida a modalitatilor de acordare a sprijinului conform legislatiei nationale si europene.
Florin Barbu spune ca, referitor la cotele de pescuit in Marea Neagra pentru 2025, ministrul Barbu a confirmat ca, in cadrul Consiliului AgriFish din decembrie, ministrii agriculturii din statele europene au ajuns la un acord politic, acum in asteptarea aprobarii Comisiei Europene.
Reprezentantii federtatiilor au solicitat o analiza detaliata a metodologiei de alocare a cotelor de calcan, propunand diverse solutii pentru o distributie echitabila. Presedintele ANPA a informat ca se lucreaza la cresterea numarului de autorizatii pentru calcan, in conformitate cu studiile de cercetare si revitalizarea stocului, pentru perioada 2025-2028.
A doua intalnire a zilei a fost dedicata sectorului suin. Printre principalele teme discutate s-au numarat proiectul de stabilire si plata a despagubirilor aferente Pestei Porcine Africane si noul program de sprijin pentru investitii in acest sector. Ministrul Barbu a anuntat infiintarea a 1500 de locuri de cazare pentru scroafe si porci grasi, finantate din bugetul national.
Florin Barbu a mentionat ca majoritatea fermelor de reproducere construite cu sprijin guvernamental au inceput deja procesul de populare, ceea ce va creste productia anuala cu 1,5 milioane de capete si va reduce dependenta de importurile de carne de porc.
In incheierea discutiilor, ministrul Barbu a evidentiat importanta sprijinului continuu din partea MADR pentru sectorul pescaresc la Marea Neagra si a asigurat participantii de dedicarea autoritatilor in solutionarea problemelor discutate. De asemenea, s-a realizat o evaluare a conditiilor de finantare oferite de institutiile bancare din Romania catre fermieri, pentru a imbunatati accesul la credite si a facilita dezvoltarea fermelor.
Prin aceste initiative, guvernul isi reafirma angajamentul fata de fermierii si pescarii romani, asigurandu-se ca acestia beneficiaza de resursele necesare pentru a-si dezvolta afacerile si a contribui la securitatea alimentara a tarii.