Ministrul Apararii, Angel Tîlvăr, anunta o actiune oficiala foarte importanta pe care a derulat-o ca parte a prerogativelor sale la conducerea MApN, iar asta pentru ca a primit la sediul institutiei vizita noului ambasador al Republicii Federale Austria in Romania, Excelenta Sa doamna Ulla Krauss-Nussbaumer. Intalnirea a fost marcata de discutii privind consolidarea cooperarii militare intre cele doua tari si perspectivele viitoare de colaborare.
Ministrul Apararii afirma ca, in cadrul intrevederii a subliniat relatia stransa si eficienta dintre militarii romani si cei austrieci in cadrul angajamentelor operationale ale Uniunii Europene in Balcanii de Vest. A fost mentionata contributia semnificativa a Romaniei in cadrul Operatiei EUFOR ALTHEA din Bosnia si Hertegovina, pe care tara noastra a preluat comanda in data de 21 ianuarie, precum si implicarea activa in misiunea KFOR din Kosovo, sub comanda NATO.
De asemenea, ministrul a apreciat sprijinul oferit de Austria in eficientizarea procesului de dislocare a unor forte militare pe teritoriul Romaniei, aspect considerat esential pentru securitatea nationala si stabilitatea regiunii.
Ministrul Apararii, in deschiderea discutiilor, a felicitat-o pe doamna ambasador pentru numirea in functie si a exprimat increderea ca relatia de colaborare dintre Romania si Austria in domeniul apararii va continua sa se dezvolte pozitiv, avand in vedere legaturile istorice si obiectivele strategice comune.
Un alt punct important al discutiei a fost semnarea Aranjamentului de Implementare intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Federal al Apararii din Austria, realizata in august 2024. Acest acord va facilita identificarea unor proiecte si domenii concrete de cooperare, contribuind la consolidarea relatiilor bilaterale, inclusiv in industria de aparare.
Ministrul Apararii a exprimat speranta ca parteneriatul dintre Romania si Austria va continua sa se dezvolte pe o baza solida, aducand beneficii ambelor parti si contribuind la securitatea regionala.
Astazi, Romania celebreaza Ziua Unirii Principatelor, un moment istoric marcat de unirea Moldovei cu Țara Româneasca prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor in ambele principate, in 1859. Acest act a pus bazele formarii unei singure natiuni, culminand cu Unirea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
In aceasta zi plina de semnificatii, se aduce un omagiu eroilor care au luptat pentru unitatea nationala, fie ca au fost cunoscuti sau anonimi. Sacrificiile lor au facut posibila construirea unei tari mândre, libere si independente, de care ne bucuram astazi si pentru a carora suntem datori sa continuam sa o protejam si sa o dezvoltam.