Donald Trump Ataca DUR UE dupa Masurile Impotriva Facebook, Apple, Google

Donald Trump Ataca DUR UE Masurile Impotriva Facebook Apple Google

Donald Trump arunca iar paie pe foc in tensiunile dintre Statele Unite si Uniunea Europeana, care s-au intensificat in urma declaratiilor presedintelui SUA privind amenzile impuse companiilor americane de catre UE. Intr-o pledoarie adresata noului presedinte al SUA, CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a cerut oprirea platii amenzilor de catre companiile americane, acuzand UE de „o forma de impozitare”.

Donald Trump a atacat blocul european in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, declarand prin Bloomberg: „Acestea sunt companii americane indiferent daca va place sau nu. Ei nu ar trebui sa faca asta. Aceasta este, in ceea ce ma priveste, o forma de impozitare. Avem niste placeri foarte mari cu UE.”

Meta s-a confruntat cu amenzi semnificative, totalizand 2,67 miliarde de dolari doar in 2022. Aceste penalizari au fost impuse din diverse motive, inclusiv neasigurarea securitatii informatiilor, lipsa unui temei legal pentru prelucrarea datelor si nerespectarea generala a Regulamentului General privind Protectia Datelor (GDPR). Introduse in UE in 2018, GDPR are scopul de a oferi cetatenilor mai mult control asupra datelor personale si de a asigura securitatea acestora, chiar si atunci cand sunt procesate in afara UE.

Prezenta unor figuri de top din industria tehnologica la inaugurarea lui Trump subliniaza tensiunile actuale. Mark Zuckerberg, Jeff Bezos si Tim Cook au donat sume de sapte cifre catre fondul de inaugurare al lui Trump, in timp ce Elon Musk, proprietarul X (fost Twitter), a investit peste 277 de milioane de dolari pentru campania presedintelui american.

Donald Trump Ataca DUR UE dupa Masurile Impotriva Facebook, Apple, Google

Companii precum Apple, Meta si Google se confrunta deja cu amenzi mari pentru incalcarea reglementarilor UE. In 2023, Meta a fost amenda cu 1,3 miliarde de dolari pentru transferul datelor utilizatorilor din UE catre SUA, Google a platit 1,6 miliarde de dolari pentru practici anticoncurentiale in 2019, iar Apple a fost sanctionata cu 2 miliarde de dolari pentru abuz in magazinul de aplicatii, limitand serviciile de streaming ale concurentei.

Comisia Europeana a finalizat recent o investigatie initiala asupra platformei X, posibil impunand o amenda de aproximativ un milion de dolari. In prezent, Apple, Meta si Google sunt sub investigatiile UE in conformitate cu Digital Markets Act, care prevede amenzi de pana la 10% din veniturile anuale globale ale acestor companii.

Desi UE aplica reglementari stricte privind protectia datelor, Statele Unite nu dispun de o legislatie federala cuprinzatoare in acest domeniu. Doar 20 de state americane au implementat reglementari la nivel de stat pentru protectia datelor, ceea ce creeaza un mediu de reglementare fragmentat pentru companiile tehnologice americane.

Relatiile tensionate dintre SUA si UE privind reglementarea companiilor tehnologice si protectia datelor personale par sa continue, pe masura ce ambele blocuri cauta-sa isi protejeze interesele economice si de securitate.