Ministrul Educatiei, Daniel David, le vorbeste milioanelor de elevi, profesori si parinti din toata tara, in cadrul unui foarte important si amplu mesaj transmis de Ziua Internationala a Educatiei, sarbatorita pe 24 ianuarie, data stabilita de Organizatia Natiunilor Unite in 2018.
Ministrul Educatiei spune ca aceasta zi marcheaza rolul fundamental pe care il are educatia in promovarea pacii globale si a dezvoltarii durabile. Folosind indemnul „Sapere Aude!” (indrazneste sa cunosti!), ministrul a evidentiat atat provocarile, cat si oportunitatile cu care se confrunta sistemul educational romanesc, pe care l-a descris drept „complex si complicat”.
In viziunea sa, acest sistem influenteaza aproape intreaga populatie, fiind format din milioane de persoane direct implicate, iar restul locuitorilor sunt in mare parte absolventi. Ministrul a subliniat ca „a face educatie” inseamna, de fapt, a modela viitorul tarii.
Daca ne dorim o societate democratica si moderna, intemeiata pe stiinta si religie, in care bunastarea sa fie accesibila, trebuie sa cultivam o educatie axata pe competente reale, nu pe pseudo-stiinta sau pseudo-religie.
Ministrul Educatiei a precizat ca ne aflam in plin proces de modernizare, ceea ce poate starni temeri si rezistenta la schimbare. Cu toate acestea, ministrul considera ca modernizarea nu inseamna altceva decat o revenire la esenta educatiei: absolventii trebuie sa devina buni profesionisti, cetateni responsabili si oameni care sa se bucure de o viata calitativa.
Pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie de un transfer eficient de competente, care includ cunoasterea declarativa, cunoasterea procedurala si valorile. Cunoasterea declarativa reprezinta ceea ce putem exprima si intelege despre lume, oferindu-ne cultura si capacitatea de a recunoaste problemele reale.
Cunoasterea procedurala este abilitatea de a aplica in mod practic informatiile, transformandu-ne in oameni eficienti. Valorile, in schimb, ne ghideaza in a stabili ce este cu adevarat important, sprijinindu-ne motivatia sociala, echilibrul personal si satisfactia vietii.
Ministrul Educatiei a subliniat si importanta ca nimeni sa nu fie lasat in urma in acest proces de reformare. Aspectele administrative si birocratice trebuie sa ramana in slujba obiectivelor educationale, nu sa devina scopuri in sine. De asemenea, el a lansat un apel catre toti cei implicati – cadre didactice, elevi, studenti, parinti si autoritati – sa devina parte a solutiei, implicandu-se activ in construirea unui sistem care corespunde standardelor moderne si nevoilor reale ale societatii.
In final, Daniel David a invitat pe toata lumea sa contribuie la modelarea si consolidarea viziunii asupra educatiei, pentru ca aceasta sa devina fundamentul unei Romanii democratice, performante si pregatite pentru provocarile viitorului. Prin colaborare, adaptare si responsabilitate, putem co-crea un sistem educational asa cum ni-l dorim si asa cum trebuie sa fie.