X

Operatiunile Proiectului IMPORTANT Semnat de Simona Bucura – Oprescu cu Masuri Oficiale Vizand Milioane de Romani

Simona Bucura – Oprescu, ministrul Muncii, a semnat initierea unui proiect extrem de important pentru Romania, iar asta deoarece vorbim despre unul vizand un parteneriat pentru dialog social. Obiectivul general al acestui demers, initiat in martie 2024, este de a consolida capacitatea organizationala a celor doi parteneri sociali si de a creste rolul dialogului social ca instrument de implicare directa in stabilirea si mentinerea unui echilibru intre lucratori si angajatori in relatiile de munca.

Simona Bucura – Oprescu transmite si ca, in acelasi timp, se urmareste o proiectare mai eficienta a politicilor de ocupare a fortei de munca, pentru a contribui la dezvoltarea institutiilor si serviciilor pietei muncii din Romania.

Consolidarea dialogului social reprezinta, pe termen lung, un factor-cheie in dezvoltarea culturii de parteneriat dintre Federatia Sanitas din Romania si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, in special prin crearea unui flux informa­tional corect bazat pe transparenta, competenta si incredere reciproca.

In acest context, proiectul are mai multe obiective specifice. Primul dintre ele se refera la imbunatatirea si modernizarea dialogului social sectorial in Sanatate si Asistenta sociala, prin realizarea unei propuneri de modificare a normativului de personal, de deblocare de posturi in sectorul public de Sanatate si prin incheierea unui Acord transnational cu un partener social dintr-o tara membra a Uniunii Europene.

Simona Bucura – Oprescu explica si ca cea de-a doua directie urmareste cresterea calitatii activitatii Solicitantului si a Partenerului in domeniul negocierilor colective si al dialogului social in sectoarele Sanatate si Asistenta sociala. Aceasta se va realiza prin crearea si implementarea unei „Harti a dialogului social” in domeniile vizate si prin introducerea unei proceduri unice la nivel national, destinata depunerii si inregistrarii Contractelor Colective de Munca semnate in institutiile publice din cele doua sectoare.

Al treilea obiectiv specific are in vedere dezvoltarea spiritului inovativ si cresterea abilitatilor sindicale la nivel national in toate organizatiile membre ale federatiei, precum si imbunatatirea competentelor in domeniul legislatiei muncii pentru membrii Solicitantului si ai Partenerului. Acest lucru se va realiza prin organizarea de actiuni de formare si certificarea rezultatelor dobandite, pentru 84 de persoane care fac parte din grupul tinta al proiectului.

Simona Bucura – Oprescu confirma si ca obiectivul al patrulea consta in cresterea gradului de constientizare a importantei dialogului social sectorial si a negocierilor colective intre partenerii sociali, printr-o campanie de informare ce va promova atat rolul acestor mecanisme, cat si serviciile pietei muncii la nivel sectorial sau regional.

In fine, cel de-al cincilea obiectiv urmareste stimularea participarii organizatiilor sindicale la negocierile colective sectoriale si consolidarea dialogului social prin doua actiuni de cooperare transnationala care vor facilita transferul de bune practici.

Pe langa acestea, proiectul pune accent si pe consolidarea capacitatii organizationale a beneficiarului si a partenerului, in ceea ce priveste procesul de implementare a instrumentelor specifice dialogului social.

Simona Bucura – Oprescu anunta si ca vor fi create instrumente precum „Harta dialogului social” pentru monitorizarea modului in care se negociaza, se aplica si se respecta prevederile contractelor colective de munca, atat la nivel de unitate, cat si la nivel de sector de negociere colectiva.

Totodata, organizatiile sindicale si membrii lor vor beneficia de o serie de servicii dedicate, care vor include informare si consiliere in domeniul relatiilor de munca, asistenta in procesul de negociere colectiva, formare si instruire.

Proiectul prevede, de asemenea, activitati de analiza si evaluare a modului in care sunt respectate normativele de personal in Sanatate si Asistenta sociala, alaturi de propuneri de modificare a acestora, pentru o mai buna corelare a cererii cu oferta de forta de munca in cele doua domenii.

Pe parcursul celor doi ani de derulare, cel putin 84 de membri ai Beneficiarului si Partenerului vor participa la programe de instruire sau formare, care vizeaza consolidarea competentelor in domeniul legislatiei muncii si al negocierilor colective.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...