Ministrul Educatiei, Daniel David, declara in mod oficial ca intentioneaza sa prezinte o propunere extrem de importanta pentru scolile din toata Romania, privind salarizarea unitara a profesorilor, propunere care va fi dezbatuta public in curand. David a subliniat necesitatea unui salariu decent pentru cadrele didactice, argumentand ca acest lucru reflecta rolul esential al profesorilor in societate si imaginea tarii.
„Salariul de baza ar trebui sa fie un salariu decent, care arata rolul pe care vrem sa-l dam profesorului in societate, spune ceva despre tara acest lucru”, a declarat ministrul. Daniel David si-a exprimat ingrijorarea fata de tendinta constata ca cei mai buni absolventi din universitati nu mai aleg mediul preuniversitar, ceea ce ar putea genera probleme in diverse materii si in resursa umana a invatamantului.
Ministrul Educatiei a comparat situatia actuala cu alte domenii, mentionand cum, in zona de sanatate, salariile au fost crescute dramatic pentru a mentine medicii si asistentele in tara. In dezvoltarea sectorului IT, mediul educational a fost deschis la facilitati care au sprijinit cresterea. Acum, in contextul crizei din invatamant, ministrul cere solidaritate din partea celorlalte categorii profesionale pentru a atrage si mentine cei mai buni profesori.
Propunerea sa va fi inclusa in Legea salarizarii unitare, unde David va argumenta necesitatea unui salariu decent pentru profesori. Implementarea acestor masuri este anticipata pentru anul viitor, urmandu-se adoptarea planurilor-cadru pana la luna mai, urmate de dezvoltarea programelor educationale, manualelor si a trainingurilor necesare pentru cadrele didactice.
Ministrul Educatiei, pe langa reforma salarizarii, a abordat si situatia universitatilor din tara. Desi exista multe universitati de top, David a observat ca misiunea acestora este adesea nediferentiata. Recent, el a emis un ordin care obliga toate universitatiile sa isi asume explicit una dintre misiunile prevazute de Legea invatamantului superior, intr-un mod voluntar si adaptat nevoilor studentilor si ale societatii.
Daniel David a propus flexibilizarea ciclurilor universitare, permitand institutiilor sa se concentreze mai mult pe programe de tip graduate, asemanator cu marile universitati mondiale, in locul programelor de tip undergraduate.
Aceasta initiativa vizeaza cresterea calitatii si relevantei ofertelor educationale, adaptandu-se mai bine cerintelor pietei muncii si dezvoltarii socio-economice a tarii.
Daniel David a incheiat prin a reafirma angajamentul guvernului de a sustine invatamantul preuniversitar si superior, considerand educatia ca fiind piatra de temelie a progresului national.
This post was last modified on ian. 26, 2025, 1:58 PM 13:58