Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a decis adoptarea uneo Hotarari de de Guvern prin intermediul careia vrea sa faca o serie de modificari importante si sa completeze Hotararea Guvernului nr. 435/2022, care reglementeaza aprobarea unor programe de interes national pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice.
Simona Bucura-Oprescu a adoptat aceasta initiativa pentru implementare din 2025, iar ea vine in contextul Programului de Guvernare 2021-2024, care atrage atentia asupra dificultatilor pe care Romania le intampina in sprijinirea reala a persoanelor vulnerabile din comunitatile rurale, marginalizate sau sarace.
Actualul sistem national de asistenta sociala transfera responsabilitatea serviciilor sociale catre primarii, insa multe dintre acestea, in mediul rural, nu dispun de asistenti sociali calificati si, implicit, nu ofera servicii specializate precum ingrijiri la domiciliu, consiliere, cantine sau centre de zi.
Simona Bucura-Oprescu spune ca, in vederea modernizarii, se doreste trecerea de la un sistem bazat pe alocari financiare insuficiente, care nu acopera pe deplin nevoile categoriilor vulnerabile, catre servicii sociale integrate, coordonate si adaptate situatiei reale din teren.
Prin Hotararea Guvernului nr. 435/2022, privind aprobarea unor programe de interes national pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice, Executivul a aprobat, pentru 24 de luni, finantarea in valoare de 161.034.000 de lei a patru programe ce urmaresc furnizarea de servicii sociale integrate adresate acestei categorii de populatie, pana cel tarziu la 30 noiembrie 2024.
A fost estimata infiintarea a 100 de servicii sociale fara cazare, care sa deserveasca aproximativ 5.400 de varstnici prin oferirea de ingrijiri la domiciliu, hrana, recuperare, reabilitare functionala si consiliere sociala ori psihologica.
Simona Bucura-Oprescu afirma si ca strategia nationala privind ingrijirea de lunga durata si imbatranirea activa pentru perioada 2023-2030, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1492/2022, urmareste consolidarea managementului serviciilor de ingrijire pe termen lung, asigurarea unei finantari sustenabile si cresterea calitatii acestor servicii, precum si intarirea fortei de munca implicate in domeniu.
In acest context, proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 435/2022 propune prelungirea perioadei de derulare a programelor de interes national din anexele 1-3, pana cel tarziu la data de 30 iunie 2027, astfel incat proiectele selectate sa beneficieze de doi ani de finantare de la semnarea contractelor.
Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca se are in vedere cresterea numarului de unitati de ingrijire la domiciliu de la 30 la 41 si a serviciilor de distribuire a hranei de la 30 la 51, pentru a deservi mai multe persoane varstnice. O alta modificare importanta este majorarea cuantumului finantarii pentru ingrijirea la domiciliu, de la 27 lei/ora la 32 lei/ora, in concordanta cu noile standarde de cost stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 426/2020, astfel cum a fost ulterior completata dupa aprobarea Hotararii Guvernului nr. 435/2022.
In plus, proiectul introduce corelarea cu prevederile art. II alin.(1) din Legea nr. 143/2022, care modifica si completeaza art. 129 din Legea nr. 272/2004 referitoare la protectia si promovarea drepturilor copilului, stabilind masuri de asistenta sociala suplimentare.
Se elimina, de asemenea, restrictia prin care erau excluse de la serviciile de hrana prevazute in anexa nr. 2 persoanele care primeau tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 115/2020, aprobata prin Legea nr. 112/2021, referitoare la sustinerea categoriilor de persoane cele mai defavorizate.
Proiectul stabileste, totodata, dispozitii tranzitorii astfel incat contractele de finantare in vigoare la data intrarii in aplicare a noilor prevederi sa se deruleze in continuare potrivit reglementarilor initiale.
Simona Bucura-Oprescu, a subliniat ca aceste initiative raspund nevoilor reale ale persoanelor in varsta, in special ale celor din zone rurale si marginalizate, si ca vor facilita colaborarea dintre autoritatile locale si specialistii din domeniile social, medical si educational.
This post was last modified on ian. 27, 2025, 1:32 PM 13:32