ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a publicat o noua actualizare oficiala a prognozei meteo cu starea vremii in Romania pentru 30 de zile, in baza estimarilor realizate de ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata punand la dispozitie un rezumat al tendintelor meteo pentru urmatoarea luna.
ANM trnasmite ca datele au fost elaborate la 31 ianuarie 2025 si ofera informatii detaliate pe parcursul a patru saptamani, evidentiind variatiile in temperatura aerului si regimul precipitatiilor, raportate la media perioadei 2005-2024.
Saptamana 03.02.2025 – 10.02.2025
Temperatura aerului: ANM avertizeaza ca temperaturile medii vor fi usor mai coborate decat valorile normale pentru aceasta saptamana, in special in nordul Carpatiilor Orientali. In restul teritoriului, valorile se vor incadra in jurul mediilor specifice sezonului.
Precipitatii: Regimul pluviometric va inregistra un deficit la nivel national, fiind resimtit in mod accentuat in regiunile vest, nord-vest si centrul tarii.
Saptamana 10.02.2025 – 17.02.2025
Temperatura aerului: In aceasta perioada, se preconizeaza o usoara crestere a valorilor termice in nord-vestul teritoriului, comparativ cu mediile climatologice. Restul regiunilor vor inregistra temperaturi apropiate de valorile de referinta.
Precipitatii: Cantitatile de precipitatii vor ramane deficitare in toate regiunile, conform estimarilor ANM, indicand conditii uscate pe parcursul acestei saptamani.
Saptamana 17.02.2025 – 24.02.2025
Temperatura aerului: Valorile medii ale temperaturii aerului vor fi usor peste cele normale pentru aceasta perioada, acoperind intreg teritoriul Romaniei. Aceasta usoara crestere este asteptata in contextul schimbarilor de sezon.
Precipitatii: Estimarea ANM arata ca majoritatea regiunilor vor inregistra un deficit de precipitatii, mentinand tendinta uscata constatata si in saptamanile anterioare.
Saptamana 24.02.2025 – 03.03.2025
Temperatura aerului: In ultima saptamana din perioada analizata, mediile valorice vor depasi nivelul specific pentru aceasta perioada in toate regiunile, indicand o continuare a tendintei de incalzire moderata.
Precipitatii: Regimul pluviometric va ramane deficitar, fara schimbari semnificative, confirmand prezenta conditiilor uscate in majoritatea partilor tarii.
ANM reitereaza importanta monitorizarii periodice a prognozelor meteorologice, in special pentru utilizatorii interesati de evolutia conditiilor climatice pe termen mediu. Aceste estimari, elaborate in colaborare cu ECMWF, ofera un instrument util pentru planificarea activitatilor in contextul variatiilor de temperatura si precipitatii.