Consolidarile de ULTIM MOMENT Anuntate de Ministrul Educatiei pentru Sistemul de Invatamant al Romaniei

Consolidarile ULTIM MOMENT Anuntate Ministrul Educatiei Sistemul Invatamant Romaniei

Ministrul Educatiei, Daniel David, a anuntat in mod oficial faptul ca ministerul pe care il conduce a initiat demararea implementarii unui foarte important proiect numit “Sistem Unitar pentru Educatie Timpurie Inclusiva si de Calitate” (SU-ETIC), identificat prin codul SMIS 333468, beneficiind de cofinantare din partea Uniunii Europene.

Ministrul Educatiei, a subliniat importanta acestui demers in imbunatatirea accesului la o educatie de calitate pentru toti copiii, punând un accent deosebit pe cei provenind din medii defavorizate, fiind unul dintre proiectele cu importanta mare in implementare.

Scopul principal al proiectului consta in consolidarea sistemului de educatie timpurie, extinzand aria de interventie de la nivelul anteprescolar pana la cel prescolar. In esenta, initiativele din cadrul SU-ETIC vor urmari cresterea calitatii programelor de invatamant timpurii, precum si sporirea capacitatii unitatilor de invatamant si a inspectoratelor scolare in evaluarea si monitorizarea acestora.

Ministrul Educatiei explica faptul ca, pentru a realiza aceste obiective, se va dezvolta un set unitar de standarde de calitate care sa stabileasca cadrul de asigurare a calitatii invatamantului in aceasta etapa esentiala. In acelasi timp, proiectul isi propune sa creasca capacitatea unitatilor de invatamant cu grupe de nivel anteprescolar si prescolar, precum si a inspectoratelor scolare, prin organizarea unor programe de formare dedicate.

Aceste programe vor permite evaluarea si monitorizarea eficienta a calitatii, contribuind la imbunatatirea continua a procesului educational. Proiectul include, de asemenea, o initiativa de formare a personalului didactic, care vizeaza atat profesorii din liceele pedagogice, cat si elevii din clasele de vocational pedagogic.

Ministrul Educatiei stabileste si ca aceasta forma de pregatire initiala si continua va facilita implementarea noului curriculum si adoptarea principiilor unei educatii timpurii incluzive si de calitate. Un alt pilon important al proiectului este dezvoltarea competentelor personalului din educatia timpurie prin programe de mentorat si formare continua, adaptate legislatiei in vigoare si tendintelor europene.

Aceasta masura este esentiala pentru reducerea decalajului dintre mediul urban si cel rural in implementarea strategiilor didactice inovatoare si a noilor metode de predare. In plus, vor fi elaborate ghiduri cu bune practici menite sa sprijine cadrele didactice din unitatile de invatamant preuniversitar, facilitand astfel adaptarea procesului educational la cerintele unui mediu etno-multicultural si promovand metode moderne de predare, inclusiv predarea online si dezvoltarea competentelor digitale.

Ministrul Educatiei afirma si ca printre partenerii proiectului se numara Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invataamantul Preuniversitar (ARACIP), Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie Politehnica Bucuresti – Centrul Universitar Pitesti si Universitatea Stefan cel Mare din Suceava.

Daniel David a subliniat ca implementarea acestui proiect reprezinta un pas esential in modernizarea sistemului de educatie timpurie si in construirea unui model unitar si incluziv de invatamant, capabil sa raspunda provocarilor actuale si viitoare. Astfel, SU-ETIC se impune ca o solutie strategica pentru dezvoltarea continua a calitatii educatiei in Romania.

author avatar
Redactia iDevice.ro