Legea Simonei Bucura-Oprescu de ULTIM MOMENT cu Importante Masuri pentru Milioane de Romani

Legea Simonei Bucura-Oprescu ULTIM MOMENT Importante Masuri Milioane Romani

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat un nou proiect de lege pe care vrea sa il adopte pentru milioane de romani, el fiind menit sa modifice si sa completeze Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, in contextul ratificarii de catre Romania a Conventiei nr. 190/2019.

Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca aceasta conventie, adoptata la cea de-a 108-a sedinta a Conferintei Internationale a Muncii de la Geneva pe 21 iunie 2019 si ratificata prin Legea nr. 69/2024, impune necesitatea adaptarii legislatiei din domeniul sanatatii si securitatii in munca pentru a include masuri clare de prevenire a violentei si hartuirii la locul de munca.

Ministerul Muncii a initiat si elaborat proiectul legislativ ca urmare a aderarii la Conventia nr. 190/2019, care prevede eliminarea violentei si a hartuirii in lumea muncii. In prezent, cadrul legal impus angajatorilor se refera in principal la asigurarea celor mai bune conditii de munca, la apararea vietii si a integritatii fizice si psihice a lucratorilor, dar nu include prevederi explicite pentru combaterea riscurilor psihosociale generate de hartuire.

Astfel, legislatia actuala, conceputa pentru a aborda accidentele fizice si bolile profesionale, nu ofera o baza normativa suficienta pentru a implementa masurile asumate prin ratificarea Conventiei nr. 190/2019. Noua lege vine sa aduca obligatii suplimentare pentru angajatori, impunandu-le sa adopte o politica interna dedicata prevenirii violentei si hartuirii in toate formele de manifestare.

Simona Bucura-Oprescu spune ca aceasta politica trebuie sa includa un mecanism intern de raportare confidentiala a cazurilor, iar reglementarile interne vor fi actualizate pentru a integra norme privind prevenirea atat a violentei, cat si a riscurilor psihosociale asociate. Identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor se vor realiza, impreuna cu reprezentantii lucratorilor sau ai sindicatelor, pentru a stabili masurile de prevenire si protectie necesare.

In plus, angajatorii vor trebui sa ofere informatii si instruire accesibila si adecvata tuturor participantilor la procesul de munca, astfel incat acestia sa cunoasca pericolele si riscurile identificate, precum si drepturile si responsabilitatile ce decurg din politica interna adoptata.

Pentru a asigura respectarea noilor obligatii, proiectul de lege introduce si o sanctiune contraventionala noua, cu amenzi cuprinse intre 3500 si 7000 lei, aplicabila in cazul in care angajatorii nu implementeaza masurile prevazute. Prevederile legislatiei vor intra in vigoare la 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, perioada care va permite angajatorilor sa-si adapteze regulamentul intern si procedurile la noile cerinte.

Simona Bucura-Oprescu stabileste si ca aceasta modificare legislativa este menita sa asigure o protectie sporita a salariatilor impotriva violentei si hartuirii, situatii ce afecteaza profund demnitatea umana si pot conduce la incalcari grave ale dreptului la viata privata, precum si ale integritatii fizice si psihice.

Comportamentele de hartuire pot constitui tratamente inumane si degradante, contrare principiilor enuntate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, in Carta Drepturilor Fundamentale a UE si in Constitutia Romaniei. Prin introducerea acestor masuri, autoritatile intentioneaza sa intareasca apararea drepturilor fundamentale si sa creeze conditii de munca mai sigure si mai respectuoase.

Proiectul de lege va fi supus in perioada urmatoare dezbaterilor parlamentare, iar, odată adoptat, se va implementa in toate sectoarele economice ale tarii, contribuind astfel la sporirea atractivitatii angajatorilor din Romania si la imbunatatirea conditiilor de munca pentru toti lucratorii.

author avatar
Redactia iDevice.ro