Schengen a trecut in ultimul an de zile printr-o serie de schimbari majore impuse de catre UE la cererile Germaniei, Austriei, Frantei Olandei, dar urmeaza si altele, iar asta pentru ca de la Consiliul Europei vin alte masuri dupa aderarea Romaniei, deoarece migratia inca tine controale la multe dintre granitele terestre ale tarilor din Uniunii Europene.
Schengen are nevoie, conform Consiliului Europei, de o consolidare a eforturilor pentru a controla migratia si numarul de refugiati, tarile cele mai afectate, chiar si dupa aderarea Romaniei, fiind Franta, Germania, Olanda, Italia, Austria, Spania, sau Grecia, o divizie speciala pentru coordonarea masurilor fiind creata in cadrul Consiliului Europei.
Schengen este foarte aproape de a deveni complet inutil, pentru ca aderarea Romaniei a adus ridicarea controalelor de la granitele tarii noastre cu Ungaria si Bulgaria, insa Germania, Franta, Olanda, Austria, si altele, au in continuare controale la granitele terestre, astfel ca nu putem calatori chiar atat de liber prin Europa, pana cand problemele migratiei vor fi rezolvate.
“La 15 ianuarie, secretarul general Alain Berset a informat Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei despre decizia sa de a consolida și intensifica eforturile Organizației de a aborda una dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă continentul în prezent. Recunoscând nevoia de stabilitate și continuitate, a fost înființată o Divizie dedicată Migrației și Refugiaților. Divizia Migrație și Refugiați are sarcina de:
Sprijinirea statelor membre în abordarea problemelor legate de migrație și refugiați, în special prin intermediul Rețelei de puncte focale pentru migrație. Continuarea coordonării interne prin Grupul de coordonare pentru migrație. Cooperarea cu parteneri internaționali, inclusiv entitățile Națiunilor Unite, Uniunea Europeană, alte organizații interguvernamentale și organizații internaționale importante ale societății civile.”