Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anuntat in aceasta saptamana o serie de masuri importante, al carui scop principal, in baza dorintelor Guvernului, este de a facilita protejarea ecosistemelor fragile din inima Deltei Dunarii. Printre actiunile concrete se numara declararea amenajarii agricole Carasuhat, acoperita integral de luciu de apa, drept zona de protectie pentru resursele acvatice vii.
Mircea Fechet spune ca, masura vine ca parte a eforturilor de conservare a naturii si de sustinere a comunitatilor de pescari. “Obiectivul nostru nu este doar sa refacem, ci sa imbunatatim valoarea simbolica a Deltei”, a subliniat Fechet, evidentiind colaborarea stransa dintre Ministerul Mediului si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Noile reglementari, cuprinse in Ordinul comun emis de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – publicat recent in Monitorul Oficial – vizeaza asigurarea echilibrului ecologic in ecosistemele acvatice.
Mircea Fechet spune ca, intre 9 aprilie si 7 iunie este interzis pescuitul comercial, recreativ si familial pentru orice specie de peste, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice vii, in habitatele piscicole naturale, inclusiv in Complexul Razim-Sinoe si in lacurile litorale.
Pentru apele ce constituie frontiera de stat, interdictia se aplica intre 24 aprilie si 7 iunie, iar pentru apele care marcheaza granita naturala cu Ucraina – inclusiv Golful Musura – perioada prohibitiva este stabilita intre 16 aprilie si 30 mai. In plus, pentru a nu periclita resursele acvatice, sunt interzise lucrarile in zona malurilor, taluzurilor si albiei minore.
Masura interzice, de asemenea, activitatile precum ingustarea sau bararea cursului apei, taierea si recoltarea plantelor, arborilor si arbustilor, precum si extragerea de namol, nisip si pietris.
Ordinul de prohibitie 2025 detaliaza si masurile aplicabile pe raurile Olt, Mures si Crisul Repede, oferind in acelasi timp informatii esentiale pentru pescarii profesionisti si amatori. Printre datele importante se numara: pentru stiuca pescuitul este interzis intre 1 februarie si 20 martie, cu exceptia zonelor din perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, unde prohibitia se extinde pana la 7 iunie.
Mircea Fechet afirma si ca pentru salau si biban, interdictia este in vigoare intre 20 martie si 7 iunie. Pentru sturioni pescuitul este interzis pe tot parcursul anului, cu exceptia celor realizate in scop stiintific. Pentru rac (Astacus leptodactylus): interdictia se aplica intre 1 ianuarie si 9 aprilie, precum si intre 1 si 30 septembrie, pe teritoriul Deltei Dunarii.
Mircea Fechet spune si ca in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ in Delta pentru speciile stiuca, salau, somn si crap este permis doar sub regimul catch & release, retinandu-se la un singur exemplar pe zi, dintr-o singura specie. De asemenea, pescarilor li se permite transportul unei cantitati de peste de pana la 10 kg per pescar sau 15 kg per familie.
“Este o perioada esentiala pentru refacerea populatiilor de peste. Masurile adoptate contribuie la exploatarea durabila a acestor specii si la protejarea ecosistemelor fragile ale Deltei,” a afirmat ministrul Fechet.
Aceasta initiativa vine in contextul eforturilor continue de conservare a mediului si reprezinta un pas important in asigurarea unui echilibru intre dezvoltarea economica si protejarea resurselor naturale din Delta Dunarii.
This post was last modified on feb. 4, 2025, 12:23 PM 12:23