Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a facut public un anunt foarte important pentru milioane de romani din intreaga tara, deoarece ofera detalii cu privire la o noua lege, aflata acum in proces de transparenta decizionala, pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu transmite in mod oficial faptul ca aceasta initiativa vine in contextul adaptarii legislatiei nationale la rigorile impuse de Convenţia Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) si are ca scop consolidarea protectiei salariatilor.
Conform noilor prevederi, actul normativ va stabili in mod clar notiunile de violenta si hartuire in domeniul raporturilor de munca, introducand totodata principii generale de prevenire a acestor comportamente in mediul profesional. Aceasta schimbare legislativa raspunde necesitatilor de creare a unui cadru legal care sa protejeze angajatii impotriva abuzurilor, asigurand in acelasi timp un mediu de lucru sigur si echitabil.
Simona Bucura-Oprescu transmite ca noile reglementari vor extinde protectia salariatilor asupra unor categorii suplimentare de locuri de munca. Astfel, protectia se va aplica la locul de munca, indiferent daca acesta este in spatii publice sau private, atunci cand constituie un mediu de lucru.
Se va extinde si in zonele in care salariatul este platit, se odihneste, ia masa sau utilizeaza grupurile sanitare, instalatiile de spalare si vestiare puse la dispozitie de angajator. Masurile vor cuprinde, de asemenea, situatiile in care salariatul se afla in deplasare in interes de serviciu, pentru instruire, formare sau participarea la evenimente si activitati sociale legate de munca.
Protectia se va extinde si asupra comunicarii legate de munca, inclusiv prin intermediul tehnologiei informatiei si a comunicatiilor electronice, precum si asupra spatiilor de cazare puse la dispozitie de angajator si a perioadei de timp in care salariatul se deplaseaza catre si dinspre locul de munca.
Simona Bucura-Oprescu explica si ca printre masurile propuse se numara si introducerea unor sanctiuni cu caracter disuasiv si proportional, menite sa asigure respectarea drepturilor salariatilor si sa previna abuzurile in mediul de lucru.
Ministrul Muncii a subliniat ca aceste norme sunt menite sa creeze un mediu concurential corect, in care angajatorii care ofera conditii adecvate nu sunt dezavantajati, iar practicile abuzive – cum ar fi impunerea orelor suplimentare neplatite sau a unor conditii de munca degradante – sunt sanctionate.
Una dintre provocarile majore ale economiei Romaniei o reprezinta deficitul de forta de munca, cauzat de plecarea lucratorilor in strainatate in cautarea unor conditii de munca mai bune. Ministrul a mentionat ca modificarile propuse vor contribui la imbunatatirea conditiilor de munca, sporind astfel atractivitatea angajatorilor din Romania si ajutand la retentia fortei de munca pe plan national.
Simona Bucura-Oprescu a afirmatca modificarea Codului Muncii reprezinta un pas important in directia modernizarii legislatiei muncii din Romania. Prin aceste masuri, Guvernul Romaniei se asigura ca lucratorii beneficiaza de un mediu de lucru in care respectul, siguranta si echitatea sunt prioritati esentiale, contribuind totodata la dezvoltarea economica a tarii.
Adoptarea noii legi este asteptata sa genereze efecte pozitive atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, consolidand cadrul legal si economic al pietei muncii din Romania.
This post was last modified on feb. 4, 2025, 12:26 AM 00:26