Sebastian Burduja, ministrul Energiei, in urma unor intalniri importante a declarat ca a avut discutii constructive cu comisarul pentru energie, Dan Jorgensen, cu coordonatorul PNRR la nivel european, Celine Gauer, precum si cu reprezentantii DG Competition.
“Sunt aici pentru interesele strategice ale Romaniei in sectorul energetic, perfect compatibile cu interesele europene”, a subliniat Burduja. Ministrul a insistat ca securitatea energetica si stabilitatea economica a tarii sunt fundamentale pentru succesul proiectelor europene si pentru intreaga regiune.
Sebastian Burduja a mentionat ca cele 14 miliarde EUR atrase pe mandatul sau la ministerul Energiei din fonduri europene nu ar fi fost posibile fara sprijinul UE, ceea ce reprezinta un argument in plus pentru increderea acordata Romaniei pe plan international.
Ministrul a prezentat, de asemenea, planul de tranzitie energetica al tarii, bazat pe investitii in parcuri solare, eoliene, baterii si modernizarea retelelor. “Vom face aceasta trecere la energie curata fara a afecta industria nationala, fara a pierde zeci de mii de locuri de munca si fara a pune in pericol securitatea energetica a romanilor”, a declarat el.
In discursul sau, ministrul Energiei a subliniat rolul Romaniei ca pilon de stabilitate in regiune, mentionand sprijinul acordat fratelui de peste Prut. Burduja a avertizat ca inchiderea centralelor pe baza de carbune fara a implementa alternative viabile ar putea conduce la o criza majora, fortand Romania sa importe energie din state precum Serbia sau Bulgaria, unde productia se bazeaza in mare masura pe carbune.
Ministrul a cerut sprijin si flexibilitate din partea partenerilor europeni pentru a evita decizii pripite si a asigura drepturi si obligatii egale pentru toate statele membre. “Este esential ca fiecare tara sa-si dezvolte interconexiunile transfrontaliere pentru a construi o piata energetica europeana integrata, care sa beneficieze pe toti cetatenii cu energie sigura si ieftina”, a explicat Burduja.
Burduja a prezentat si cateva dintre obiectivele ambitioase ale Romaniei: Romania si-a depasit tintele in ceea ce priveste noile capacitati de productie de energie verde si isi propune sa isi indeplineasca obiectivele de trecere de la carbune la gaz, urmata de energie nucleara curata, intr-un interval de timp rezonabil.
Investitii rapide pentru independenta energetica: Pana in 2032, capacitatea de productie de energie electrica se va dubla, iar productia de gaz romanesc va fi dublata chiar pana in 2027. Extinderea fluxurilor transfrontaliere: Investitiile in retele moderne au reprezentat un avantaj nu doar pentru Romania, ci si pentru Republica Moldova si Ucraina, demonstrand angajamentul tarii fata de un spatiu european de energie sigur si interconectat.
Sebastian Burduja, a subliniat ca Romania nu este “o simpla cifra intr-un raport”, evidentiind performanta remarcabila a tarii in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu peste 77% fata de anul 1990, un procent mult peste media UE de 31%.
Ca parte a discutiilor purtate la Bruxelles, ministerul Energiei va transmite oficial catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene propunerea de prelungire a termenelor de inchidere a capacitatilor pe baza de carbune.
In perioada urmatoare, se va pregati o motivare extinsa care va fi prezentata Guvernului Romaniei, urmata de depunerea formala a cererii la Comisia Europeana. “Nu avem timp de pierdut”, a subliniat ministrul, reafirmand angajamentul Romaniei pentru o energie sigura, ieftina si curata.
In concluzie, discursul lui Sebastian Burduja la Bruxelles a reafirmat pozitia Romaniei ca un partener de incredere in cadrul Uniunii Europene, demonstrand ca investitiile in sectorul energetic nu sunt doar o necesitate, ci si o oportunitate de a construi un viitor sustenabil si prosper pentru intreaga regiune.
This post was last modified on feb. 4, 2025, 11:54 PM 23:54