Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anuntat ca a depus un amendament esential pentru viitorul energetic al Romaniei, amendament care a fost aprobat ieri in comisia de buget-finante. Declarația sa subliniaza necesitatea unei strategii clare si bine fundamentate, menita sa valorifice la maximum resursele nationale de gaz si sa optimizeze activele companiilor de stat din sectorul energetic.
“In contextul geopolitic actual si al dependentei de importuri de energie, Romania trebuie sa isi asigure independenta si suveranitatea energetica,” a afirmat ministrul Burduja. “De aceea am propus 750.000 lei pentru studii strategice care sa fundamenteze investitiile in centrale pe gaz, asigurand astfel stabilitate si predictibilitate in sistemul energetic national.”
Ministrul Energiei afirma ca, printre principalele argumente invocate se numara:
- Asigurarea independentei si suveranitatii energetice;
- Investitii strategice in centrale pe gaz pentru o productie constanta si sigura;
- Optimizarea activelor statului, astfel incat fiecare leu investit sa aduca plus valoare si dezvoltare.
Ministrul a subliniat ca Romania dispune de resurse considerabile, insa modul in care acestea sunt valorificate depinde de deciziile politice si de viziunea adoptata. “Romania trebuie sa devina o forta energetica in Europa,” a declarat Burduja, evidentiind ca o tranzitie echilibrata nu inseamna sacrificii neconditionate, ci o investitie inteligenta in viitor.
El a sustinut ca, pe langa investitiile in regenerabile, este esentiala si utilizarea prudenta a resurselor traditionale precum gazul natural, energia nucleara si, intr-o perioada tranzitorie, chiar si carbunele.
In ceea ce priveste emisiile de CO2, ministrul a remarcat ca Romania a inregistrat o reducere de 77% a emisiilor de gaze cu efect de sera fata de nivelul din 1990, depasind media de 31% a Uniunii Europene. “Aceasta realizare demonstreaza ca putem fi campioni intr-un anumit capitol, insa trebuie sa ne punem intrebari cu privire la compromisurile care apar in contextul unei ‘inverzirii’ accelerate,” a adaugat el.
Burduja a avertizat, de asemenea, asupra riscurilor ce pot aparea in urma inchiderii grupurilor pe carbune fara inlocuirea lor cu capacitati echivalente de productie. “Este esential sa analizam impactul acestor masuri asupra securitatii energetice si, implicit, asupra securitatii nationale, evitand astfel o dependenta periculoasa de importuri,” a spus ministrul.
Amendamentul propus este vazut ca un pas important in redirectionarea strategiei energetice a Romaniei, punand accent pe investitii fundamentate pe cifre clare si pe bun simt. “Avem datoria sa gandim pe termen lung, cu curaj si viziune, pentru a construi o economie curata si cu adevarat puternica,” a subliniat Sebastian Burduja.
In concluzie, initiativa din sectorul energetic vizeaza nu doar modernizarea infrastructurii, ci si consolidarea securitatii nationale, intr-un moment in care factorii geopolitici si dependenta de importuri impun o reevaluare a strategiilor de investitii. Romania isi contureaza astfel drumul spre o pozitie de forta pe plan european, asigurand in acelasi timp stabilitatea si prosperitatea energetica pe termen lung.
This post was last modified on feb. 6, 2025, 12:18 AM 00:18